https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Slovenija spada med naravno najbogatejša območja Evrope in celo sveta

05.06.2020 ob 8:52  

Danes, 5. junija, obeležujemo svetovni dan okolja, ki je letos namenja glavno pozornost biotski raznovrstnosti.

Za svetovni dan okolja je 5. junij leta 1972 razglasila Generalna skupščina Združenih narodov. Njegov namen pa je ozaveščati ljudi o pomembnosti varstva okolja in naslavljanja aktualnih okoljskih vprašanjih.

Letošnji svetovni dan varstva okolja, že 46. po vrsti, je posvečen biotski raznovrstnosti, ki podpira vse življenje na zemlji, tudi naše. Poudarja, da smo ljudje neločljivo povezani z naravo in da sta naš obstoj in kakovost življenja od nje odvisna.

Človekovo delovanje, kot je onesnaževanje, netrajnostna raba tal in morja, izkoriščanje organizmov ter podnebne spremembe in vdiranje tujerodnih vrst vodijo v propad biotske raznovrstnosti ter slabšanje stanja in propadanje naravnih ekosistemov v obsegu, ki je brez primere. Z neprimernimi dejavnostmi ljudje povzročamo upad biotske raznovrstnosti in posledično tudi slabšanje našega življenjskega okolja.

Slovenija sodi med območja z nadpovprečno biotsko raznovrstnostjo. Veliko število vrst na tako majhnem prostoru in dobro ohranjena narava uvršča našo deželo med naravno najbogatejša območja Evrope in celo sveta.

Po do sedaj znanih podatkih živi na ozemlju Slovenije okoli 26.000 vrst živih bitij. Ocene številčnosti vseh potencialnih vrst pa se gibljejo med 45.000 in 120.000. Od tega je kar 800 živalskih in 66 rastlinskih vrst endemičnih.

Biotska raznovrstnost se odraža tudi v pestrosti kopenskih in vodnih ekosistemov. V evropskem merilu pomembni ekosistemi so predvsem širni gozdovi, ki pokrivajo 58 odstotkov površine Slovenije. Naše bogastvo pa so še podzemni ekosistemi z najbogatejšim jamskim živalstvom na svetu.

Več kot 2000 vrst je v Sloveniji uvrščenih na rdeči seznam ogroženih rastlinskih in živalskih vrst, zavarovanih pa je več kot 800 živalskih in več kot 300 rastlinskih vrst. Živalske in rastlinske vrste so sicer v Sloveniji v podobnem stanju, kot je povprečje Evropske unije, so zapisali na Ministrstvu za okolje in prostor.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.