https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KULTURA

FOTO: V murskosoboški galeriji na ogled dela članov DLUPP-a in Vena Pilona

13.06.2020 ob 6:00  

Galerija Murska Sobota je v četrtek, 11. junija, odprla dve razstavi. Na ogled so dela slovenskega ekspresionističnega umetnika Vena Pilona iz stalne zbirke Pilonove galerije Ajdovščina ter dela članov Društva likovnih umetnikov Prekmurja in Prlekije (DLUPP).

V veliki galeriji na ogled dela slovenskega ekpresionističnega slikarja Vena Pilona

Veno Pilon (1896 – 1970) je eden najpomembnejših slovenskih umetnikov 20. stoletja. Bil je slikar, grafik, risar in fotograf, ki je deloval v Ajdovščini. Realko je končal v Gorici, po končani maturi pa je med 1. svetovno vojno služil v avstro-ogrski vojski in bil kot vojni umetnik poslan v Rusijo. Leta 1919 se je vrnil domov in začel intenzivneje slikati. Istega leta je odšel študirat v Prago, nato je med leti 1920-21 študiral v Firencah, pozneje pa obiskoval še Grafični zavod na Dunaju (1921-22).

Med leti 1922-25 je v Ajdovščini nastal njegov glavni opus. Konec leta 1928 se je za štiri desetletja nastanil v Parizu, na Montparnassu, kjer se je začel intenzivneje ukvarjati s fotografijo. Po drugi svetovni vojni je prišel na daljši obisk v domovino in sodeloval pri snemanju filma Na svoji zemlji. Nato se je znova vrnil v Pariz in tam prijateljeval z umetniki in galeristi, dokler se ni leta 1968 za vselej vrnil domov v domačo Ajdovščino.

Leta 1970 je Pilon dobil Prešernovo nagrado za življenjsko delo na področju slikarstva. Svoje bogato življenje je opisal v avtobiografiji Na robu.

Sama razstava je nastala ob 50. obletnici smrti Vena Pilona, razstavo pa je odprla kustosinja Tina Ponebšek - direktorica galerije v Ajdovščini. Na ogled so njegova najpomembnejša dela, na katerih se velikokrat znajdejo tihožitja, podobe iz Vipavske doline ter portreti. Razstavljena so tudi njegova grafična dela ter izbor fotografij narejenih v Parizu. 

V mali galeriji razstava del članov DLUPP

Društvo likovnih umetnikov Prekmurja in Prlekije je že nekaj časa uveljavljeno v slovenskem in mednarodnem prostoru. Sestavljeno je iz 23 članov, ki delujejo v Murski Soboti, okolici ali v Ljubljani.

V okviru društva si prizadevajo za povezovanje umetnikov, z dejavnostmi pa skrbijo za to, da se javnost pobliže seznani z likovno ustvarjalnostjo. Z domačimi in mednarodnimi razstavami povezujejo narode iz srednje Evrope.

Namen tokratne razstave je predstaviti dela članov DLUPP-a v zadnjih 25 letih, z deli pa se predstavlja 20 njihovih članov: Igor Banfi, Dubravko Baumgartner, Nikolaj Beer, Franc Bencak, Dare Birsa, Robert Černelč, Marika Danč – Roth, Jože Denko, Mitja Ficko, Endre Gönter, Marjan Gumilar, Štefan Hauko, Zdenko Huzjan, Suzanne Kiraly Moss, Ferenc Kiraly, Franc Meden, Vladimir Potočnik st., Ignac Premoša, Mirko Rajnar in Aleksander Vukan.

Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.