https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

FOTO: Izdali zbornik o zgodovini športa v Murski Soboti

15.06.2020 ob 18:00  

V ponedeljek, 15. junija, je v Murski Soboti, v prostorih Hotela Zvezda (v Murski republiki) potekala predstavitev zbornika "Oris zgodovine športne dejavnosti v Murski Soboti 100 let". 

V letošnjem letu v Murski Soboti obeležujejo pomemben jubilej. Mineva namreč 100 let od prvih organiziranih športnih dejavnosti v mestu. Le nekaj mesecev po priključitvi Prekmurja, je bila namreč v Murski Soboti dana pobuda za ustanovitev organizacije, ki bi se ukvrarjala s športom.

Le-ta je bila uresničena spomladi 1920 z ustanovitvijo telovadnega in ljudskega posvetnega društva Sokol, to pa je bil tudi začetek organizirane telesne vadbe v Murski Soboti.  Ustanovitelji Sokola Murska Sobota so takrat orali ledino na področju športa in telovadbe. 

Športna zveza Murska Sobota je ob tem pomembnem jubileju pripravila in izdala zbornik "Oris zgodovine športne dejavnosti v Murski Soboti 100 let," ki opisuje zgodovino, zaslužne posameznike, športnike in dogodke v minulih 100 letih. Pripravila sta ga Ludvik Zelko in Goran Gutalj, v njem pa so zbrani tudi športni dosežki ter zapisi o delovanju različnih športnih društev in klubov v Murski Soboti skozi preteklo obdobje. 

V smem zborniku je zbrano gradivo o športnih dogajanjih, sam oris zgodovine športne dejavnosti v Murski Soboti od začetkov leta 1920 pa vse do danes, pa je vsekakor pomemben prispevek k spoznavanju preteklosti športa. Zapis o preteklem delu je pomemben za nove generacije, pomeni pa tudi razumevanje ter cenjenje dela in dosežkov v preteklih letih.

Predstavitve zbornika se je udeležil tudi župan Mestne občine Murska Sobota, dr. Aleksander Jevšek, ki se je zahvalil vsem, ki so prispevali, da je ta zbornik nastal. Ob tem je poudaril, da je sam zbornik obsežno in zahtevno delo, ki na nek način ohranja zgodovino razvoja športa v tem mestu in regiji.

"Šport se je skozi leta razvijal na različnih področjih, za katere se je razvila tudi infrastruktura, pri kateri gre zahvala tudi preteklim županom," je dejal Jevšek ter dodal, da je v Murski Soboti športna dejavnost zelo aktivna in razvejana. 

Zbornik so predstavili predsednik Športne zveze Murska Sobota Andrej Gomboši ter člani uredniškega odbora: Ludvik Zelko, Jože Stvarnik in Goran Gutalj. Predstavitev knjige je povezoval Mario Čep.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      15.06.2020 ob 18:34 gost

      Ka pa te Jevšek zna o zgodovini športa v M.Soboti ? Un nej od tű

      17 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      15.06.2020 ob 20:44 Športnik gost

      Tij nimak, pa on je župan.

      2 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      15.06.2020 ob 20:54 gost gost

      Ka pa tij prvo budalo znaš o zgodovini športa v Soboti? Takši do se oglašalo, šteri pojma nemajo, samo ka goflajo. Pa to je značilno, ka se brezvezneži sikdar zraven mešajo, pojma pa nemajo o ničem.

      1 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      16.06.2020 ob 7:25 Šolnik gost

      Zanima me študij za izobrazbo dipl. trener nogometa. Kateri plačni razred se potem lahko pričakuje od občine?

      4 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      16.06.2020 ob 18:49 kepa gost

      Kaj pa Gutalj ve o športu v prekmurju😁👎

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.