https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: Po pol stoletja znova poletelo športno-turistično trisedežno letalo

Rakičan, 23.06.2020 ob 12:30  

Po petdesetih letih je danes z letališča v Murski Soboti znova poletelo športno-turistično trisedežno letalo Libis-180, ki predstavlja slovensko tehnično in kulturno dediščino.

Letalo je v preteklih letih restavriral predsednik Društva restavratorjev letal veteranov Maribor Branko Bunderla, ki je na prvem poletu po pol stoletja sam sedel za krmilo.

"Projekt je trajal deset let. Vloženega je bilo preko štiri tisoč ur mojega dela, par sto ur dela mojih prijateljev, ki so pomagali, da smo zadevo pripeljali do konca," je med drugim dejal Bunderla.

Letalo Libis-180 je bilo narejeno v slovenski istoimenski tovarni leta 1965. Tehta 870 kg, poleti lahko do 4.160 metrov nadmorske višine in doseže hitrost do 350 km/h. 

Libis-180 z oznako YU-CVR je edino letalo, ki je še ostalo. "To je prvo letalo v Sloveniji, v katerem so za konstrukcijo, ki je bolj kot ne leseno, uporabili tudi plastiko. Pokorv motorja je namreč iz poliestra in steklenih vlaken in to je bilo prvič v zgodovini, da se je to zgodilo."

Kot zanimivost velja omeniti, da je letalo odigralo eno glavnih vlog v kultnem filmu Vesna. Vsi aktualni papirji so urejeni v Beogradu, saj nosi Jugoslovansko registracijo. 

Po besedah murskosoboškega župana dr. Aleksandra Jevška gre za kulturno in tehnično dediščino Slovenije. V letih med 1965 in 1973 je bilo v zraku samo devet takih letal.

 Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.