https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Na kmetiji v Bodoncih so sove postale prijateljice Vidonjevih

Bodonci, 02.08.2011 ob 9:17  

Najprej je na njihovi kmetiji sova zvalila dva, nato tri mladiče, kako bo v tretje? Vidonjevi se zavedajo koristi ptic za ravnovesje v naravi, in svoje „otroke“ občudujejo, ko jih pridejo pozdravit.

Zahvaljujoč veliki večini ljudi, ki jim vsakršno živo bitje veliko pomeni, in ki jih je med nami vedno več, postajajo različne živali del človeškega vsakdana. Vedno več živali živi v sožitju z ljudmi, ki so se jim, predvsem zaradi krutosti, običajno izogibale. In med slednje sodijo tudi sove, ki so ogrožene zlasti podnevi, ko ne vidijo normalno. Res je sicer, da se sove pogosto naselijo v bližini kmečkih poslopij, še raje izbirajo mirne zapuščene hiše in druge objekte. Toda pri Vidonjevih v Bodoncih na Goričkem so se sove praktično nastanile prav pred hišo, kjer je vseskozi človeški vrvež. Torej ni miru, a to sove vsaj med valjenjem očitno ne moti.

Vrvež na kmetiji jih ne moti

"Pred dvema letoma se je sovji par odločil urediti dom na našem gospodarskem poslopju, in sicer v hišici, kjer smo pred leti imeli golobe. Mama sova je zvalila dva mladiča, in prav zanimivo jih je bilo opazovati, kako so se pripravili za letenje, kar je bilo  na strehi gospodarskega poslopja še posebej zanimivo opazovati. Mislili smo, da so se samo enkrat zmotile, toda sovji par se je letos pomladi vrnil že drugič.

Spet jih ni motil vrvež na kmetiji, saj se gnezdo nahaja prav nad parkiriščem ob hiši, kjer se vedno nekaj dogaja. Očitno se jima je celo dopadlo, saj je mama sova zvalila tri mladiče. Znano je namreč, da se ptice odločajo za večji naraščajo, če se počutijo varne. In tukaj se očitno počutijo varne,“ nam je razlagala gospodinja Darinka Vidonja, ki se najpogosteje "druži" s sovami. 

Sploh pa, ker se Vidonjevim zdi nekoliko nenavadno, da sove živijo z njimi, so se o lepih pticah z mehkim perjem, ki sovam pomaga leteti brez, da bi se jih slišalo, veliko naučili. Vse to je namreč domače spodbudilo, da so začeli prebirati članke o sovah ter primerjati njihovo dejansko vedenje z zapisanim. Prepričali so se, kako koristne so lahko te in tudi druge ptice okrog naših domov, saj uničujejo razne škodljivce in vzdržujejo ravnovesje v naravi.

Darinka tudi pravi, da je v bližini njihove domačije še precej starih sadovnjakov, kjer se sove rade zadržujejo. Še posebej pa so Vidonjevi zadovoljni, da so si sove za vzrejo mladičev izbrale staro golobjo hišico, ki visi pod streho na dvorišču.

"Veseli in tudi ponosni smo, da so izbrali ravno nas. Očitno se pri nas dobro počutijo, saj je imel par lani dva mladiča, letos pa že tri. Sovji mladiči so bili v veselje vsem, predvsem pa vnukinji Evi, sploh pa smo se tudi drugi člani družine raznežili, ko smo prvič opazovali te male puhaste kepice. Ogledat so si jih prišli tudi sosedje in drugi obiskovalci, pa tudi ekipa iz televizije Gea. Seveda tudi otroci iz vrtca, ki so bili zelo veseli", dodaja Vidonjeva. 

Spoznale so jih po glasovih

Čeprav so se majhne sove navadile na bivanje pri njih, so obakrat ostale le kakšna dva meseca. Ko so se mladiči naučili leteti, so vsi zapustili gnezdo. Letošnja sovja družina jih je zapustila ravno te dni. Čeprav so se na te ljubke živali zelo navezali, Vidonjevi niti pomislili niso, da bi kakšnega mladiča obdržali zase in ga zaprli v kletko. Darinka prizna, da ob večerih še vedno rada pogleda okrog hiše in prisluhne oglašanju sov, ki se zadržujejo v bližnjih sadovnjakih, vendar se v golobjo hišico ne vrnejo več. "Majhne sove so nas spoznale po glasovih, še zlasti mene, ki sem največ doma. In zato se najraje oglašajo ko slišijo moj glas.

Sploh pa vsak večer, ko se nekoliko stemni, pridejo v sadovnjak tam proti cerkvi ter nas lepo vse tri pozdravijo. To nam res veliko pomeni in hudo bi nam bilo, če bi nas zapustile", dodaja Darinka, ki verjame, da sliši prav »njihove« sove, in se pri tem večkrat začudi, kako hitro se lahko stke vez med človekom in divjo živaljo.Pri Vidonjevih si seveda želijo, da "domače" sove še naprej, ob večerih prihajajo, še zlasti pa si želijo, da bi se par zopet vrnil naslednjo pomlad in jih ponovno razveselil s polnim gnezdom mladičev. 

In kot so potrdili nekateri ornitologi, je verjetnost za to velika, saj naj bi šlo za lesno sovo, ta vrsta pa se rada vrača na stara mesta, še posebej, če so v okolici dobre možnosti za prehranjevanje. Kljub temu pa ni variant, da bi sova kdaj izrinila domačo pomursko ptico štorkljo, ali kot tukaj pravijo "štrka"...

Članek je bil objavljen na spletni strani mojkraj.info/novaradgona.

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.