https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

Ob kopanju v površinskih vodah poskrbite za svojo varnost

19.08.2020 ob 16:00  

Vroče poletne dni marsikdo izkoristi za obisk morja, jezer ali rek, ki omogočajo prijetno ohladitev. Na NIJZ ob tem izpostavljajo, naj ljudje pred kopanjem ne uživajo alkohola ali drog, posebej pozorni na svoje zdravje naj bodo kronični bolniki.

Plavanje se lahko konča tudi tragično. Samo v zadnjem tednu se je utopilo več ljudi. Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) so zato pripravili nekaj priporočil in opozoril.

Bodite pozorni na svoje zdravje

Opozarjajo, da naj pred kopanjem ne uživate alkohola, prepovedanih drog in drugih psihoaktivnih snovi. Previdne naj bodo tudi osebe z kroničnimi boleznimi, kot so sladkorna bolezen, bolezni srca in ožilja ali imunska pomanjkljivost. Ti naj upoštevajo navodila zdravnika.

Kopanje pa odsvetujejo tistim, ki so imeli v zadnjem tednu drisko, ki imajo na koži rane ali akutna vnetja, zlasti gnojna, vnete oči, ušesa ali prehlad.

V vodo nikoli ne vstopajte nenadno

Na NIJZ svetujejo tudi, da se pred kopanjem preverite temperaturo vode, vzemite si čas za prilagajanje. V vodo nikoli ne vstopite nenadno, če ste pregreti, vstopajte postopoma in previdno.

Pri nenadni potopitvi v mrzlo vodo lahko namreč nastopijo motnje koordinacije in izguba nadzora nad dihanjem. Po določenem času v mrzli vodi pade tudi temperatura jedra telesa, upočasni se bitje srca, lahko nastopijo podhladitev, mišični krči in izguba zavesti.

Preverite čistost vode in vodnega dna

Preden vstopite v vodo preverite, če so na površini vode oljni madeži, pena, katran ali drugi tekoči odpadki. Prav tako preverite vidljivost v vodi do dna. Dno mora biti prosto ter trdno, brez ostrih odpadkov, kot so npr. zlomljeno steklo, steklenice, pločevinke, plastika, igle ali drugo.

Preverite tudi, ali so vstopi v vodo dovolj varni in ali se dobro vidi obalo.

Kopanje v naravnih kopališčih po večjih nalivih odsvetovano

Na NIJZ opozarjajo tudi, da kopanje ni priporočljivo po nalivih, saj obstaja možnost večjega nenadnega onesnaženja vode zaradi spiranja okoliških površin v vodo (kmetijskih, cest) in vdora odplak. Po nalivih je večja tudi nevarnost poškodb in utopitev zaradi povečanega pretoka vode.

Vsak naj plava glede na svoje plavalno znanje in naj ne podcenjuje moči tokov, brzic in valov. NIJZ med drugim odsvetuje tudi, da se odpravimo plavati povsem sami.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.