https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Vozi desno, prehitevaj levo, da bo vožnja po avtocesti varnejša

17.06.2022 ob 6:00  

Avtocesta velja za najvarnejšo cesto, za varen in tekoč promet pa je ključna pravilna vožnja. Na Agenciji za varnost prometa (AVP) zato pozivajo k pravilnemu prehitevanju.

Vozniki na avtocesti za vožnjo pogosto uporabljajo tudi levi pas. S tem se zniža hitrost vseh vozil, nastajajo zastoji, vozniki pa postanejo nestrpni. Poveča se tudi možnost za nalet vozil.

Za varen in tekoč promet na avtocestah so ključni pravilno izvedeni manevri prehitevanja in vračanja na desni prometni pas, so zapisali pri AVP. Voznike pozivajo, naj se na avtocestah držijo pravila Vozi desno, prehitevaj levo. Kot so opozorili, pri vožnji na avtocesti ne velja prosta izbira prometnih pasov. Levi prometni pas je namenjen prehitevanju, desni pa vožnji po avtocesti, so spomnili.

Pred prehitevanjem vozila se mora voznik prepričati, da to lahko stori varno, nato pa vozilo prehiteti brez oklevanja. Po končanem prehitevanju se mora čim prej vrniti na desni prometni pas.

Vztrajanje na levem, prehitevalnem pasu, ko bi se voznik moral umakniti nazaj na desnega voznega, je značilno v jutranjih in popoldanskih prometnih konicah in v času povečanega obsega prometa, ob koncih tedna.

Ob tem se promet običajno zgosti na obeh prometnih pasovih, kolona na desnem pasu pa lahko vozi hitreje od kolone vozil na levem pasu, saj to ne šteje za prehitevanje.

V času prometnih konic pogosto nastanejo tudi fantomski zastoji. Ti nastanejo, ko hitrost zaradi povečanega števila vozil bistveno pade. Ob tem morajo vozniki večkrat celo nepričakovano ustaviti, kmalu za tem pa spet voziti tako, kot da se ni nič zgodilo.

Gre za posledico vožnje na prekratki varnostni razdalji, poznega zmanjševanja hitrosti ob dohitevanju počasnejših vozil in menjave prometnih pasov oziroma prehitevanje, zaradi katere so drugi vozniki prisiljeni zmanjšati hitrost, so razložili na AVP.

Fantomskim zastojem se lahko izognemo z vožnjo na ustrezni varnostni razdalji. To pomeni, da morajo vozniki pravočasno prilagajati hitrost vožnje prometnemu toku in spremljati dogajanje prometa tudi daleč pred seboj. Zelo pomembno je tudi, da čim manj vozijo po levem pasu, menjavo prometnih pasov pa izpeljejo brez vpletanja drugih vozil – torej da se ne vrivajo v kolono. Vozniki s takšno vožnjo ogrožajo vse udeležence v prometu. V skrajnem primeru pride v takšnih okoliščinah tudi do naleta vozil.

Na AVP so spomnili tudi na pomen ustvarjanja reševalnega pasu. Vozila, ki se ustavljajo ali stojijo na skrajnem levem prometnem pasu, se morajo razvrstiti čimbolj levo, tudi čez robno črto smernega vozišča. Vozila, ki se ustavljajo ali stojijo na desnem prometnem pasu, pa se morajo razvrstiti čimbolj desno, tudi čez robno črto smernega vozišča, kar vključuje tudi odstavni pas. Pri reševanju življenj je pomembna vsaka sekunda in pravilno vzpostavljen reševalni pas lahko odloča o preživetju pomoči potrebnega.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      17.06.2022 ob 6:57 AAAAAAAAAAAAAAAAA gost

      Tovornjak za tovornjakon tak ka do Maribora po lejvoj strani večinoma edijno či se ščejš za tovornjakon cuziti z 90km/h.

      7 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      17.06.2022 ob 7:54 gost

      Tovornjake spraviti na železnico pa nebo nobenega problema. Čisa enostavno kot preostali svet deluje samo pri nas je to nerešljiva uganka. To pa zato ker cestni lobiji delajo za sebe ne za državo in reševanje problemov.

      10 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        17.06.2022 ob 12:47 AAAAAAAAAAAAAAAAA gost

        Ja tovornjake na železnico samo te bi mogli meti dvotirno eno samo za tovormjaka, tak ka ne prijde v poštev.

        1 1 Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.