https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Pozor, letos so klopi še posebej aktivni

22.08.2020 ob 9:00  

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) so do sedaj odkrili več okužb s klopnimi boleznimi kot v celotnem lanskem letu. Slovenija sodi med endemska področja in se glede na pogostost klopnega meningoencefalitisa uvršča v sam vrh evropskih držav.


Na NIJZ so letos do 27. julija prejeli 4492 prijav obolenja z lymsko boreliozo in 112 s klopnim meningoencefalitisom, kar je več primerov kot v celotnem lanskem letu. Lani so prejeli 3938 prijav obolenja z lymsko boreliozo in 112 s klopnim meningoencefalitisom. Pri tem so z NIJZ tudi opozorili, da so zaenkrat letošnji podatki preliminarni, "in se bodo glede na situacijo s covidom-19 gotovo še mesečno spreminjali tudi za nazaj".

Klopi so v Sloveniji aktivni od zgodnje pomladi in ob ustreznih pogojih vse do pozne jeseni, običajno pa se največ ljudi okuži v mesecih od pozne pomladi do zgodnje jeseni. Verjetnost okužbe z boleznimi, ki jih prenašajo klopi, se poveča s toplejšim vremenom in aktivnostmi v naravi.

Na NIJZ opozarjajo, da se lahko pred vbodom klopa najučinkovitejše zaščitimo z repelenti, oblačili, ki pokrivajo čim več kože in so svetla, da klopa lažje opazimo, s pregledovanjem kože in takojšnjim odstranjevanjem klopov.

Ker cepivo za lymsko boreliozo še ni na voljo, je to zaenkrat najboljša preventiva pred boleznijo, proti klopnemu meningoencefalitisu pa je najbolj učinkovito cepljenje, so še zapisali.

Klopov, okuženih s povzročiteljem klopnega menigoencefalitisa, je največ na Gorenjskem, Koroškem in v ljubljanski regiji, z borelijami okuženi klopi pa so razširjeni po vsej Sloveniji.

Čeprav je v Sloveniji cepljenje obvezno le za tiste, ki so okužbi izpostavljeni pri delu, kot so gozdarji in lovci, ga na NIJZ priporočajo vsem starejšim od enega leta, ki se gibljejo ali živijo v območju, kjer je klopni meningoencefalitis endemičen.

Na število cepljenih v letošnjem letu bo verjetno vplivalo dejstvo, da v času razglašene epidemije covida-19 ambulante za cepljenja niso obratovale. Po razglasitvi konca epidemije so cepljenje spet omogočili.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      23.08.2020 ob 10:34 Lendavski nadvojvoda(original) gost

      Bo zima,bo jih manj,babe pa ostanejo,šče du vlekle živce pa pejneze...

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.