https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Obeležujemo evropski dan spomina na žrtve totalitarnih režimov

23.08.2020 ob 9:00  

V Sloveniji in Evropi danes, 23. avgusta, obeležujemo evropski dan spomina na žrtve vseh totalitarnih in avtoritarnih režimov, ki ga je leta 2009 določil Evropski parlament, od leta 2012 pa ga uradno obeležujemo tudi v Sloveniji.

Evropski parlament je aprila 2009 sprejel resolucijo o evropski zavesti in totalitarizmu ter v njej obsodil vse totalitarne in avtoritarne režime v Evropi. Za vseevropski dan spomina na žrtve totalitarnih in avtoritarnih režimov je 23. avgust predlagal, ker je bil Na ta dan leta 1939 podpisan pakt Ribbentrop - Molotov med nacistično Nemčijo in Sovjetsko zvezo.

Pakt je poleg medsebojnega nenapadanja določil tudi interesne sfere obeh držav v Evropi. Med drugim je predvidel delitev Poljske med Sovjetsko zvezo in Nemčijo, kar se je po napadu na to državo, ki je sledil le nekaj dni po podpisu pakta, tudi dejansko zgodilo. Nemčija je napadla Poljsko 1. septembra 1939, Sovjetska zveza pa 17. septembra. In izbruhnila je druga svetovna vojna.

Pakt je prenehal veljati 22. junija 1941, ko je Nemčija z operacijo Barbarossa napadla Sovjetsko zvezo, ta pa se je nato povezala z zahodnimi zavezniki proti njej.

Podatki o tem, koliko žrtev po svetu so povzročili trije totalitarni režimi - fašizem, nacizem in komunizem - so različni, zagotovo pa je bilo žrtev več deset milijonov. V Sloveniji je glede na nazadnje lani osveženi seznam spletnega portala slovenskega zgodovinopisja Sistory v obdobju med aprilom 1941 in januarjem 1946 zaradi vojnega nasilja ter neposredno po vojni zaradi revolucionarnega nasilja ali posledic vojne življenje izgubilo 99.865 ljudi.

Kot vsako leto se bodo po Evropi in v Sloveniji v teh dneh z različnimi dogodki poklonili spominu na žrtve totalitarnih in avtoritarnih režimov.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      23.08.2020 ob 10:13 Lendavski nadvojvoda(original) gost

      Ej,neučinkovito povojno obdobje....

      0 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      23.08.2020 ob 12:08 ilus gost

      Leta 1939 je bil podpisan pakt Ribbentrop - Molotov med nacistično Nemčijo in komunistično Sovjetsko zvezo.

      3 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        23.08.2020 ob 18:23 gost

        Zakaj ste desničarji in cerkveni vedno tako pokvarjeni, da obračate zgodovino po svoji želji? Ali ste pa res tako neuki ljudje, da ničesar ne veste in ponavljate samo tisto, kar v medijih vidite. Tudi to je možno. Zakaj si pokvarjenci v EU za ta praznik niso izbrali datuma 29.9.1938, ko je bil podpisan Munchenski sporazum med Veliko Britanijo, Francijo in nacistično Nemčijo????? Nevedneži si kaj več o tem sporazumu preberite v " še dostopni zgodovini ", ker pokvarjeni kapitalisti pridno odstranjujejo dokumente, ki pričajo o njihovih svinjarijah. Zakaj ti desni kapitalistični pokvarjenci niso proglasili za pokvarjene režime, ki so človeštvu prinesli največje trpljenje: KOLONIALIZEM, VERSKI FUNDAMENTALIZEM, NACIONALIZEM, RASIZEM, KAPITALIZEM, ......... V Sloveniji se pojavlja JANŠIZEM s pomočjo Rimokatoliške cerkve.................,.....................

        10 7 Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      23.08.2020 ob 17:19 gost

      Kaj pa sedaj ? Spet imamo totalitarni režim. Diktator Puklasti Janči.

      11 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      23.08.2020 ob 18:36 Lendavski nadvojvoda(original) gost

      Če ne bilo komunizma jaz ne bi dobil borčevske penzije ki jo je moj deda zaslužil s povojnim poboji

      3 12 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        24.08.2020 ob 0:26 Lendavski nadvojvoda(original) gost

        Kreten Janšev,spet kradeš intelekt in ime,idiot cerkveni lopovski.

        2 3 Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      23.08.2020 ob 20:37 pišta gost

      Vij pametnjakoviči----neandertalski pa nevejte da bo samo tale režim,ki je vam drhali v nasprotju preživel in dostojno živel naprej! Vas kvazi kozle pa bo pobralo od zavisti in lenobe---golazen!!!

      1 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        23.08.2020 ob 21:52 gost

        Ti junec, ki si iz hleva pobegnil, kaj si sploh hotel povedati? Če si končal osnovno šolo, napiši tako, da te bomo razumeli.

        3 0 Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.