https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Vremenska ujma vinogradnikom tik pred trgatvijo povzročila nepopravljivo škodo

01.09.2020 ob 10:00  

Nedeljsko močno neurje, ki se je razbesnelo tudi v Ljutomersko-Ormoških goricah, je pustilo ogromno škode v tamkajšnjih vinogradih, ki so bili tik pred začetkom trgatve.


Nevihta s točo in močnim vetrom je napadla ravno v najbolj neprimernem času, ko so bili tamkajšnji vinogradniki tik pred trgatvijo.

Vremenska ujma znanemu vinarskemu podjetju odvzela več kot polovico pridelka

Nedeljska vremenska ujma je med drugim zelo prizadela tamkajšnje vinarsko podjetje Puklavec Family Wines, ki mu je po prvi oceni odvzela več kot polovico letošnjega pridelka.

Še prejšnji teden je direktor družbe Mitja Herga za STA povedal, da bodo letos s pravo trgatvijo začeli šele sredi septembra, zdaj pa so jih razmere prisilile, da zaščitijo tisto grozdje, ki je še ostalo, s trgatvijo pa so pričeli predčasno. Rešitev bodo iskali tudi v odkupu grozdja iz drugih vinorodnih okolišev, kot so Haloze in Radgonsko-Kapelske gorice.

Nemudoma so tako v tamkajšnjih goricah začeli z zaščitnimi ukrepi in predčasno trgatvijo sorte Muškat Ottonel, da poskusijo rešiti, kar se rešiti da. Ključno bo sedaj tudi vreme v prihodnjih dneh in tednih, saj je grozdje poškodovano in ga lahko napade gniloba.

Po opravljenem obhodu je največ škode na legah Litmerk, Svetinje, Jeruzalem, Kajžar, Vinski vrh, Brebrovnik in Gomila. »Naše posestvo ima skupaj 600 hektarjev vinogradov, od tega je poškodovanih vsaj 60 odstotkov vinogradov, precejšen del do te mere, da je vprašanje, če bomo tam sploh kaj trgali,« je posledice neurja za STA opisal Herga, ki je na skorajšnji trgatvi prej načrtoval okoli štiri milijone litrov vina.

*Foto: Jeruzalem Ormož (fb)

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      02.09.2020 ob 10:41 gost

      Par let nazaj smo doživeli podobno usodo. Uničilo nam je 100% pridelka.Po taki katostrofi rabijo trte vsaj dve leti, da pridejo v normalno stanje.Socustvujem z prizadetimi, ker se lahko dam v njihovo kožo.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.