https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Cenejši avgust za žepe potrošnikov

21.09.2020 ob 6:05  

Statistični urad Republike Slovenije je objavil podatke, da so cene življenskih potrebščin v avgustu 2020 na letni in mesečni ravni v povprečju nižje za 0,1%.

Avgusta lani so se cene življenjskih potrebščin na letni ravni dvidnile za 2,3 odstotke. Potem ko je bila lani povprečna 12-mesečna rast cen 1,7-odstotna, je bila avgusta letos pri 0,7 odstotka. Blago se je v letu dni pocenilo povprečno za 1,2 odstotka, pocenile pa so se vse vrste blaga: poltrajno blago za 2,9 odstotka, trajno blago za 0,9 odstotka in blago dnevne porabe za 0,7 odstotka. Cene storitev so se v tem obdobju v povprečju zvišale za 1,6 odstotka. K letni deflaciji so prispevali cenejši naftni derivati za 1,1 odstotne točke. Za 21,2 odstotka so se znižale povprečno cene goriv in maziv za osebna vozila, pri čemer so bile cene bencina za 23,1 odstotka nižje kot pred letom dni, cene dizelskega goriva pa za 19,5 odstotka. 

Za 15,9 odstotka so se znižale cene tekočih goriv. Letno deflacijo so na drugi strani za 0,5 odstotne točke znižale višje cene hrane. Hrana se je v letni primerjavi avgusta namreč podražila za 3,8 odstotka. Za 0,3 odstotne točke so letno deflacijo ublažile še za 3,5 odstotka dražje raznovrstno blago in storitve. K mesečni deflaciji pa so 0,1 odstotne točke prispevale za 1,5 odstotka nižje cene oblačil in obutve. Enak delež so k deflaciji prispevale še preostale avgustovske pocenitve.

Deflacijo v avgustu so za 0,1 odstotne točke medtem znižale višje cene hrane. Hrana se je v mesečni primerjavi podražila za 0,3 odstotka. Tudi merjeno s harmoniziranim indeksom cen življenjskih potrebščin je Slovenija avgusta beležila deflacijo, bila je 0,7-odstotna. Avgusta lani je bila letna rast cen, merjena s harmoniziranim indeksom, 2,4-odstotna. Povprečna 12-mesečna rast cen je bila 0,6-odstotna, v istem obdobju prejšnjega leta 1,8-odstotna. Za 2,1 odstotka  se je blago v letu dni pocenilo. Za 3,1 odstotka so se cene poltrajnega blaga znižale, cene blaga dnevne porabe za 2,1 odstotka in cene trajnega blaga za 0,8 odstotka. Cene storitev so se v primerjavi z lanskim avgustom v povprečju zvišale za 1,5 odstotka.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.