https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Kurilna sezona se je začela, izberite primerna drva

20.10.2020 ob 18:00  

Zunanje temperature se nižajo, v stanovanjih in hišah postaja hladneje in zato se je kurilna sezona že pričela. 


V Sloveniji kar dve tretjini delcev PM10 izpustijo v zrak zastarele kurilne naprave na les, še posebno če se v njih kurijo premalo suha drva, ali pa se kuri na nepravilen način. Tisti, ki kurite izključno z drvmi, morate biti pozorni predvsem pri nakupu drv. Sami prodajalci marsikdaj ponujajo kakovostna, suha polena, ko pa dobite naročena drva z dostavo ugotovite, da so drva vlažna in plesniva in popolnoma neprimerna za uporabo.

Dobra drva so suha, zdrava in polena pravšnje velikosti in za pošteno ceno. Sveže posekan les vsebuje več kot 40 odstotkov vlage. Da je izkoristek drv optimalen mora imeti les manj kot 20 odstotkov vlage. Zatorej nikoli ne kupujte sveže posekanih drv. Vlažna drva slabo gorijo, se dimijo in spuščajo kondenz v pečeh, ki vodijo v okvaro vaše kurilne naprave.

Pri kuriščih z ročnim dodajanjem drv, med katera spadajo tudi kamini, kaminske peči, lončene peči in štedilniki na trda goriva je kakovost izgorevanja bistveno bolj odvisna od ravnanja samih uporabnikov. Odločilni so uporaba zračno suhih in primerno velikih polen, pravilno kurjenje in dodajanje drv v kurišče. Primerna oblika in velikost polen je določena z velikostjo samega kurišča. Najbolj primerni domači vrsti lesa za drva med listavci sta bukev in gaber. 

Ministrstvo za okolje in prostor je v skladu z direktivo EU želi do leta 2030 zmanjšati emisije prašnih delcev za 60 %, glede na leto 2005. Zato, bo potrebno zamenjati vse stare peči in kotle, ki povzročajo visoke emisije teh prašnih delcev. Do zdaj je bilo zamenjanih približno 10.000 malih kurilnih naprav s pomočjo Eko subvencij, v nadaljnje bodo na voljo pripravljene subvencije za namen zamenjave še preostalih zastarelih kurilnih naprav.

"Do leta 2023 se bodo še lahko uporabljale kurilne naprave za centralno ogrevanje, ki so bile vgrajene vključno do leta 1995, od leta 2028 dalje pa bo veljala prepoved uporabe kurilnih naprav starejših od 20 let. Zaradi prepovedi bodo uporabniki morali te kurilne naprave na trda goriva zamenjati z okoljsko ustreznejšim virom ogrevanja, kar bo MOP spodbujal preko subvencij za zamenjavo." pojasnjujejo na MOP.

Kaj ne sodi v peč

Pobarvan ali drugače kemično obdelan les, embalaža pijač in hrane in drugi gorljivi materiali kot so blago, čevlji in plastika nikakor ne sodijo v kurilne naprave, ker pri kurjenju povzročajo zelo toksične dioksine.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      20.10.2020 ob 20:02 gost

      Koja zijma pa drva zdaj je samo koronek koronek. Tudi zijma njemi nebre do žijvuga šče zijmu de okužo. Tak ne se bat za zimo.

      3 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.