https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Buče - zdravi jesenski plodovi

04.10.2020 ob 11:00  

Jedilne buče, ki se ravnokar zorijo, so odlično dopolnilo jesensko-zimskega jedilnika. Če uživate buče sorte hokaido in muškatne, boste telesu zagotovili obilo vitamina C, betakarotena in minerale, kot sta magnezij in kalcij.

Pred nekaj stoletji so buče poznali le v Srednji Ameriki. Od tam so preko Severne Amerike prišle v Evropo, kjer so jih začeli saditi številni vrtičkarji in kmetje. Buče sodijo med najstarejše gojene rastline. V prehrani je koristna cela buča: meso, seme in celo cvetovi. Pridelke pobiramo v jeseni, od septembra naprej.

Bučno meso je izjemno bogato z vodo in vlakninami in pospešuje prebavo. Pri tem veže in izloča strupene snovi, pa tudi žolčne snovi in maščobe. Encimi v hranilni kaši razbremenjujejo trebušno slinavko. Pripravimo si lahko tudi bučni sok, ki je najboljši zelenjavni napitek. Vsi vitamini in minerali, kot so baker, železo, magnezij ali kalij, so v idealnih medsebojnih razmerjih, ki izvrstno ustrezajo naši presnovi. Rumena barva je posledica karotenov, najljubše hrane našega imunskega sistema.

Zdravljenje z bučami

Buče pospešujejo prebavo in razstrupljajo črevesje, znižujejo količino maščob v krvi in s tem razbremenjujejo trebušno slinavko, pomagajo pri razgrajevanju maščobnih blazinic, pospešujejo izločanje seča, pomaga pri težavah z ledvicami in prostato, krepijo imunski sistem, preskrbujejo telo z vitaminom A.

Še večje bogastvo se skriva v bučnih peškah, kjer se nahajajo nenasičene maščobne kisline, ki so v presnovi potrebne za celično dihanje, nastajanje celičnih sten, prenašanje holesterola, delovanje žlez, kožo in sluznice. Poleg tega so bučne peške polne pomljajevalnih nukleinskih kislin, beljakovin in visokovrednimi maščobnimi kislinami. Bučne peške, ki jih pozobamo pražene, nas nasitijo prav tako kot rebrca čokolade, vendar so 14.470-krat bolj zdrave. Iz bučnih pešk pridobivamo tudi visokovredno bučno olje, ki se stiska predvsem pri nas v Prekmurju in Štajerskem. Pri nakupu buč smo pozorni, da je lupina nepoškodovana. V številnih prodajalnah lahko kupimo tudi kose buč, ki so sveže odrezani od velikega plodu. 

*povzeto po knjigi Zdravilna moč sadja in zelenjave (Oberbeil, Lentz)

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.