https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KULTURA

FOTO: Marko Radmilovič v Križevcih pri Ljutomeru predstavil svoj prvi roman

Križevci pri Ljutomeru, 05.09.2020 ob 15:00  

Včeraj je v Križevcih pri Ljutomeru, na dvorišču župnije, potekal pogovor s novinarjem in kolumnistom Markom Radmilovičem. Beseda je tekla predvsem o njegovem prvem romanu Kolesar, z avtorjem pa se je pogovarjala Silva Duh.

Avtor knjige Marko Radmilovič, ki se je v okviru Beletrininih trubadurjev ustavil v Križevcih pri Ljutomeru, je javnosti najbolj znan po radijski satirični oddaji Zapisi iz močvirja. Živi v rodni Svečini, Kolesar pa je njegov romaneskni prvenec.

Po značilnem romanju s štajerskega podeželja v Ljubljano se je Marko Radmilovič sredi osemdesetih let povezal z Radiem Slovenija. Sprva je deloval kot novinar na Valu 202, kmalu pa je svojo strast do dokumentaristike uveljavil v Dokumentarno-feljtonskem uredništvu Prvega programa Radia Slovenija.

Kup uspešnih oddaj mu je odprl vrata televizije in z bratom Samom je ustanovil podjetje Kino Svečina, katerega filmografija šteje danes več kot sto naslovov. Na Valu 202 je medtem pomagal negovati satiro in po razpadu oddaje Stergo Ergo, v kateri je sodeloval z Markom Zorkom in Mirjam Možgan, nadaljeval samostojno, z oddajo Zapisi iz močvirja, zanjo pa je prejel tudi Ježkovo nagrado.

"Roman Kolesar se delno naslanja na resnična dejstva in usodo slovenskega interniranca Janeza Godca. Avtor je pred desetletjem o njem posnel dokumentarni film, tokrat pa je na temeljih te nenavadne usode napisal še roman.

Melanholičen, osamljen in vsaj delno zafrustriran srednješolski učitelj zgodovine – ki ga poznamo po priimku Kreps – se sooča tako z banalno vsakdanjostjo življenja kot z nabiranjem kilogramov okoli pasu. Obojega se nameni znebiti s kolesom. Ker kupi stanovanje na deželi v bližini prestolnice, za pomoč pri plačevanju obrokov stanovanjskega kredita honorarno vodi zgodovinski krožek v bližnjem domu za ostarele.

Nekega večera po predavanju k njemu pridrsa starec in mu skoraj brez pojasnil v roko stisne ključ. Naslednje jutro je starec umorjen. Krepsa obišče kriminalistični inšpektor Petek in tako se začne najprej zapletati, kmalu pa tudi razpletati niz dogodkov, ki protagonista vodijo po sledi izjemno živo opisanih nenavadnih človeških usod, izživetih med drugo svetovno vojno," so o njegovem prvecu zapisali pri Belterini. 

Več fotografij v spodnji galeriji...

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.