https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KULTURA

FOTO: V murskosoboški galeriji na ogled razstavi Mitje Staneka in Mateje Kavčič

13.09.2020 ob 6:00  

V Galeriji Murska Sobota sta na ogled razstavi Vezi akademske slikarke Mateje Kavčič ter RETRO#MMXX akademskega kiparja in grafika Mitje Staneka.


Mitja Stanek o digitalizaciji družbe

Akademski kipar in grafik Mitja Stanek se z razstavo RETRO#MMXX  v soboški galeriji predstavlja prvič. Umetnik prihaja iz Kapelskega vrha ter deluje kot predan likovni pedagog na OŠ Cerkvenjak. Je tudi mentor na različnih likovnih kolonijah, delavnicah in srečanjih ter izkušeni restavrator.

Grafika je že od Stanekovih likovnih začetkov izredno močan izrazni medij, kiparski opus je prav tako bogat in raznolik po izbranih tehnikah oz. materialih. Sama razstava je razdeljena na več manjših formalno-vsebinskih poudarkov, ki celovito orišejo Stanekovo likovno poetiko. Njegova dela pa lahko na razstavi razdelimo na tri tematske sklope – figuraliko, družbeno angažirana dela ter abstrakcijo.

Dinamika njegovega pedagoškega poklica in restavratorskega dela, sta podvržena nenehnemu raziskovanju, oziranju v preteklost ter odzivanju na aktualne razmere in tehnološke novosti, tako v formalnem kot vsebinskem smislu odraža tudi v njegovih kiparskih in grafičnih stvaritvah.

Umetnik se skozi svoja dela odziva na kompleksne družbene procese, zlasti vseobsegajoče vidike globalizacije, tudi v smislu digitalizacije družbe in družabnih omrežij. To se posebej kaže v kiparski seriji QR kod, ki jih ustvarja v lesu in bronu.

Uteleša sodobno informacijsko družbo, v kateri se kot posamezniki v poplavi informacij vse bolj izgubljamo in v kateri postajamo ob nenehnem pritisku »biti prisoten« izredno ranljivi in ukalupljeni.

Mateja Kavčič o medsebojnih vezeh in vezeh z naravo

Mateja Kavčič deluje kot vizualna umetnica na področju slikarstva, risbe, grafike, fotografije, prostorskih postavitev in land arta, sodeluje pa tudi pri restavratorskih projektih in delavnicah. Njen ustvarjalen opus je že od začetka prežet z naravo.

Matejina razstava vezi je nadaljevanje njene razstave Zavetja iz Odprtega ateljeja v Galeriji Božidarja Jakca v Kostanjevici na Kri. Skozi projekt Vezi je v tamkajšnjem neobnovljenem delu galerije nastajala instalacija iz dišečih močvirskih trav in risb na okrogla platna, sedaj pa je vstopila tudi v klasičen razstavni prostor.

Prepletene kite predstavljajo vezi, ki lahko spominjajo na spletanje las, nežnost, skrbnost, ljubezen, odnos matere in hčere ter na usklajenost naših prednikov z naravo. Nekako nas lahko spominjajo tudi na izgubljen stik z naravo, ki smo ga v sodobnem času izgubili. 

Dolge kite simbolizirajo tok naših življenj, živost in pomembnost same poti ter spletanj vezi in zvez. Predstavljajo lahko tudi našo senzibilnost, krhkost, ranljivost in minljivost.Zelena barva nekako predstavlja življenjski sok, žile narave. Je živa kot voda, vir in pogoj življenja, predstavlja tudi večen tok časa.

Prostorsko instalacijo kit dopolnjujejo risbe izveden z ogljem na okrogla platna, izbor risarskega orodja pa ni naključen, saj je oglje organski derivat drevesa.

Klasičnega odprtja razstav ni bilo, sta pa razstavi nemoteno na ogled za posameznike in najavljene skupine. Razstavi, ki nekako predstavljata kontrast, na eni strani povezanost z naravo, ki je takorekoč pozabljena, na drugi sodobna družba, bosta na ogled do 28. oktobra.

Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      13.09.2020 ob 19:05 DothyFol gost

      Vsako uro plačam več kot 90 dolarjev na daljavo z dvema otrokoma doma.Nikoli nisem mislil,da bi to imel možnost,vendar moj najbližji spremljevalec s tem pridobi več kot 18 tisoč mesecev na mesec in me je prepričala, da poskusim. Smartmoney5.monster

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      13.09.2020 ob 19:06 Dtyuid gost

      Vsako uro plačam več kot 90 dolarjev na daljavo z dvema otrokoma doma.Nikoli nisem mislil,da bi to imel možnost,vendar moj najbližji spremljevalec s tem pridobi več kot 18 tisoč mesecev na mesec in me je prepričala, da poskusim. Smartmoney5.monster

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.