https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Študentje zakorakali v letos precej drugačno študijsko leto

01.10.2020 ob 9:00  

Danes se na višješolskih in visokošolskih zavodih začenja novo študijsko leto. To pa bo zaradi covida-19 precej drugačno, kot minula leta.


Za novo študijsko leto so tri javne in tri zasebne univerze ter en javni in 41 zasebnih samostojnih visokošolskih zavodov razpisali 46.435 vpisnih mest za vpis v 1. letnik na več kot 800 dodiplomskih, magistrskih in doktorskih programih. Do torka se je v visokošolske zavode vpisalo okoli 60.600 študentov, od tega 13.400 novincev, poroča STA. Tradicionalnih dobrodošlic brucem tokrat ne bo. Jih pa pripravljajo fakultete in študentske organizacije.

"Med mladimi je največ zanimanja za umetniške programe in dizajn, programe s področja športa, psihologije, zdravstva in socialne varnosti, veterine, varstvoslovja, predšolske vzgoje, izobraževalne znanosti in izobraževanja učiteljev ter informacijske in komunikacijske tehnologije. Manjši interes je za poslovne in upravne vede, tehniko, proizvodne tehnologije in gradbeništvo ter kmetijstvo, gozdarstvo in ribištvo.

Za subvencionirano bivanje je skupaj za novo študijsko leto razpisanih 11.569 mest, in sicer za sprejem 4175 in 7340 za podaljšanje bivanja ter 27 mest, ki so namenjena študentom s priznano mednarodno zaščito. Višina subvencije v javnih dijaških, dijaško študentskih in študentskih domovih znaša 21,50 evra, v zasebnih študentskih domovih in pri zasebnikih pa 32 evrov," poroča STA.

Ministrica za šolstvo, izobraževanje in šport Simona Kustec je ob letošnjem, zaradi koronske krize nekoliko drugačnem študijskem letu, prepričana, da so vsi deležniki študijskega procesa v pripravo izvedbe vložili poseben napor, zato bo študij varen in enako kvaliteten kot pretekla leta, vsem brucem pa je obenem zaželela uspešno študijsko pot.

"Velik trud in poziv k izvedbi čim bolj nemotenega študijskega leta pa so v času priprav pokazali predvsem predstavniki študentov, sindikatov zaposlenih in na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje", je dejala v poslanici.

 

 

"Ministrica je trdno prepričana, da se bo študijsko leto izpeljalo kot vsako leto doslej, sicer "letos po malo bolj kreativni poti", a tudi to bo po njeni oceni poseben čar študijskega procesa. Ob tem je brucem zaželela uspešno, pogumno, odlično in vztrajno študijsko pot.

 

V skladu s smernicami bo študij zimskega semestra potekal v prostorih fakultet, ko bo aktivnosti mogoče izvesti varno ob upoštevanju priporočil NIJZ, sicer pa smernice priporočajo kombinirano izvedbo študijske dejavnosti "v živo" in na daljavo (hibridni model), izvedbo na daljavo pa le izjemoma, denimo za študente, ki se ne bodo mogli udeležiti predavanj.

Med pripravami na novo študijsko leto je vlada le tri dni po sprejetju smernic zaradi slabe epidemiološke slike sprejela odlok o začasnih ukrepih za zmanjšanje tveganja okužbe s covidom-19, ki neposredno posega tudi v visoko šolstvo. Odlok določa obvezno nošenje mask v vseh zaprtih javnih prostorih, kar pomeni, da bodo morali biti profesorji in študenti v predavalnicah z maskami na obrazu," še piše STA.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.