https://www.minicom.si/pages/topics/minicom-d.o.o.-objavlja-prosto-delovno-mesto-serviserjake-racunalniske-opreme.php
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Posvet o razvoju muzejev na prostem

20.09.2019 ob 11:00  

Predstavniki RIS Dvorca Rakičan, ene osrednjih regionalnih ustanov na področju negovanja kulturne dediščine, so se udeležili uglednega posveta o razvoju muzejev na prostem.


Muzeji na prostem so v svetu dobro uveljavljena oblika predstavljanja kulturne dediščine, omogočajo pristno doživetje preteklosti – tako predmetne, socialne in duhovne kulture. Na Slovenskem so se prve ideje o postavitvi muzeja na prostem začele pojavljati že pred prvo svetovno vojno, do realizacije več uspešnih projektov je prišlo konec 50. let prejšnjega stoletja. Muzeji na prostem so se skozi čas spreminjali, nadgrajevali in razvijali. Na lokalnem nivoju so izredno pomembni, saj poleg predstavitve dediščine lokalnega okolja predstavljajo zanimivo turistično dopolnitev.

Ena uglednejših ustanov na tem področju, vaški muzej Göcseji, se nahaja streljaj od meje, v madžarskem Zalaegerszegu. Muzej predstavlja dediščino pokrajine Zala na obširnem območju v zaledju reke Zale, vrata obiskovalcem je odprl leta 1968. Že takrat je uspel pridobiti številne pristne hiše in kmetijska poslopja okoliških vasi – od kovačnice, žganjarne, cerkve, mlina in pristnih s slamo prekritih hiš. Te so bile preseljene v muzej in postavljene na ogled obiskovalcem.

V organizaciji muzeja je 20. septembra potekala strokovna konferenca na temo prihodnosti muzejev na prostem. Dogodka so se udeležili tudi predstavniki RIS Dvorca Rakičan, načrte v smeri ustanovitve muzeja je predstavila vodja projekta Back in the day, Tamara Muhič.

Dvorec Rakičan z vaškim muzejem Göcseji sodeluje v sklopu projekta Back in the day, muzej slovenskemu partnerju pomaga z razvojnimi načrti in znanjem na tem področju. Pogosta srečanja in delovni sestanki na številne teme, povezane z muzejem na prostem, so rodile oprijemljive načrte.

Pri tem velja izpostaviti, da je vaškemu muzeju naklonjeno državno financiranje, muzej pravkar doživlja obsežno širitev v vrednosti pol milijona evrov. V prvi fazi razvoja namerava zgraditi obsežno sprejemno stavbo z gostinskim prostorom, potrjuje direktor muzeja Imre Kajan. Popiti kavo v prostranem muzejskem poslopju, ki ga pogosto obiskujejo, bi bil izreden doprinos za obiskovalce, ki bi se tukaj zadržali dlje, zapravili kak evro več ali sprehajalce, ki bi se podali na pešpot do muzeja iz mesta, se strinjajo predstavniki dvorca Rakičan.

Imre Kajan, vodja muzeja, je predstavil dovzetnost obiskovalcev muzeja za digitalne zanimivosti. Izkazalo se je, da obiskovalce vaškega muzeja na prostem bolj zanimajo resnične dejavnosti in izkušnje, raje oblikujejo iz lesa, gnetejo glino ali meljejo koruzo kot pa gledajo virtualne vsebine. To je zato, ker večino časa preživijo pred računalnikom.

Prispevek je sofinanciran v sklopu programa sodelovanja Interreg V-A Slovenija Madžarska.

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.