https://www.minicom.si/pages/topics/minicom-d.o.o.-objavlja-prosto-delovno-mesto-serviserjake-racunalniske-opreme.php
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Zalaegerszeg – enodnevni izlet po preteklosti

29.10.2019 ob 9:00  

Obiskovalce iz Pomurja pot pogosto zanese do Blatnega jezera, Lentija ali skozi Heviz do Keszthelyja. Sosednji Zalaegerszeg redkeje privabi izletnike ali počitnikarje v iskanju oddiha onkraj meje, čeprav je oddaljen slabo uro vožnje od meje. 


Mirno mestece nedvomno nudi nekaj izjemnih postankov, kjer se lahko ustavijo radovedni obiskovalci ali dan preživijo družine z otroki. Med te sodi baročna cerkvica Marije Magdalene, koncertna dvorana, sinagoga in gledališče Hevesi Sandor, naftni muzej ali vaški muzej na prostem.

Vaški muzej na prostem se nahaja lučaj od mestnega središča, nekaj minut vožnje z avtomobilom. Je en najstarejših in en treh osrednjih muzejev na prostem pri naših vzhodnih sosedih. Kot prvi med njimi je leta 1968 odprl vrata za goste. Obiskovalce ob vhodu pozdravi izklesan starejši par, prav tak, kot da bi se pisalo 19. stoletje in bi se pravkar vrnil z njive.

Muzej se bohoti na prostrani površini, obdan je z reko Zalo, polji in gozdovi, zajema temelje ljudske arhitekture na prelomu 19. stoletja. Muzealcem je tekom gradnje uspelo pridobiti avtentična poslopja in kmečke hiše, ki so jih odkupili od lastnikov in preselili v muzej. Kovačeva hiša, mlatilnica, čebelji panj, gospodarsko poslopje z živino, cerkev, obcestni križ, mlin, prostor za žganjekuho in še kaj bi se našlo. Obiskovalec v njem zakoraka v ljudsko naselje panonske nižine na prelomu iz 19. v 20. stoletje.

Na glavni ulici vaškega muzeja so štiri kmečke hiše. Vsaka je od ulice ločena z ograjo. Izrezljane, pletene, razcepljene ograje in lestve so bile narejene na osnovi tipičnih Göcsejevih ograj. Pred hišami lahko vidite majhne vrtove z rožami in zelišči.

Muzej stremi k večji prepoznavnosti na območju Slovenije. S tem namenom sodeluje v projektu Back in the day, s projektnim partnerjem RIS Dvorcem Rakičan.

Prispevek je sofinanciran v sklopu programa sodelovanja Interreg V-A Slovenija Madžarska.

Foto: Göcseji Falumuzeum

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.