https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Uspešen zaključek projekta Back in the day v dvorcu Rakičan

14.11.2019 ob 9:00  

V RIS Dvorcu Rakičan je 14. novembra 2019 potekal zaključni dogodek projekta Back in the day – Krepitev insitucionalnega sodelovanja na področju muzejev na prostem in ohranjanja kulturne dediščine. V sklopu projekta so se v javnem zavodu posvetili oziranju v preteklost in družnemu nagovarjanju potreb sedanjosti na čezmejnem območju Slovenije in Madžarske.


Goste iz Madžarske, predstavnike muzeja Göcseji in turistične deležnike pokrajine Zala, so pričakali že dopoldne, ko so v novourejeni dvorani po nagovoru direktorja javnega zavoda RIS Dvorca Rakičan predstavili glavne dosežke projekta. Madžarski partner projekta Back in the day, vaški muzej Göcseji, je slovenskemu partnerju pomagal pri dolgoročnem načrtovanju muzeja na prostem. Dveletno tesno sodelovanje s številnimi delovnimi obiski in tematskimi srečanji, bo nedodilo sadove tudi v obliki nadaljnjega sodelovanja. Projekt se je namreč zaključil s podrobnim načrtom za muzej, ki bi nedvomno obogatil ponudbo pomurskega turizma.

Uvid v delovanje muzeja na prostem, ki nam je bil s projektom dan, je za nas neprecenljiv, so potrdili v dvorcu Rakičan. Od rokovanja s predmeti, vzdrževanja in zbiranja gradiva do strokovnih vidikov oblikovanja pedagoških vsebin, madžarski muzej je kot ugleden strokovnjak na tem področju projektu dal strokovno veljavo.

Da bi dobili vpogled ne zgolj v projekt, temveč tudi podoživeli muzej, ki je od dvorca oddaljen uro vožnje, so si udeleženci prav tako ogledali navdihujoč predstavitveni film, ki je bil izdelan v sklopu projekta. Madžarskim gostom pa so gostitelji ponudili pristno lokalno izkušnjo – pogostitev z lokalnimi dobrotami so popestrili z obsežnim ogledom dvorca in lončarske peči, vožnjo s kočijo, kočijaškega centra in predstavitvenega filma o kočijaštvu. Pred odhodom so si prav tako zavihali rokave in se mojstrsko dokazali za lončarskim vretenom, tako kot se za muzejske strokovnjake ljudske obrti tudi spodobi.

Prispevek je sofinanciran v sklopu programa sodelovanja Interreg V-A Slovenija Madžarska.

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.