https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Oktober - mesec ozaveščanja o raku dojk

05.10.2020 ob 6:05  

Z začetkom meseca oktobra se začne tudi mednarodni mesec ozaveščanja o raku dojk, ki je letos zaznamovan z epidemijo koronavirusa. Slogan letošnjega »rožnatega meseca« se glasi Dotik pove največ, ki želi opozoriti na pomen rednega mesečnega samopregledovanja in zgodnjega odkrivanja raka dojk.

 Rak dojk je najpogostejša oblika raka pri ženskah, zbolijo pa lahko tudi moški. Po podatkih Registra raka za Slovenijo je v letu 2017 zbolelo 1399 žensk in 10 moških. Tega leta je za rakom dojk umrlo 433 žensk in dva moška. Za uspešno zdravljenje in zmanjševanje umrljivosti je pomembno predvsem osveščanje o zdravem načinu življenja, zgodnje odkrivanje in takojšnje učinkovito in vsaki bolnici prilagojeno zdravljenje. Združenje Europa Donna opozarja, kako je pomembno in ključno zgodnje odkrivanje raka dojk. V času epidemije in težji dostopnosti osebnih zdravnikov, so ta opozorila, kot pravijo, še toliko bolj pomembna, saj ne smemo privoliti v slabši dostop do zdravstva in pravočasne diagnostike.

Na novinarski konferenci Združenja Europa Donna Slovenija, ki je potekala 30. septembra, je spregovorila mag. Kristijana Hertl: "programu Dora (državni presejalni program za raka dojk), ki pri nas poteka že 13. leto. Umrljivost za rakom dojke je zadnja leta v upadanju, k čemur izrazito pripomore t. i. presejanje (ang. screening). To je preiskovanje navidezno zdravih ljudi, kjer z enostavno metodo iščejo neko bolezen v začetnem stadiju."

Če je bolezen zgodaj diagnosticirana, bo zdravljenje uspešnejše. Pri tem je mag. Hertlova poudarja, kakšni so učinki zgodnjega odkrivanja raka dojke. Mamografija je najbolj zanesljiva v odkrivanju začetnih sprememb in je »zlati standard« diagnostike dojk.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      05.10.2020 ob 8:54 gost

      Pri delovanju zdravstva po Janševo pozabite na pravočasno diagnosticiranje. Ko bo Janša zdravstvo do konca sprivatiziral, boste pa tako vsak pregled, obravnavo in poseg sproti plačale.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.