https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

V pripravi akcijski načrt za varovanje duševnega zdravja

10.10.2020 ob 7:55  

Danes obeležujemo svetovni dan duševnega zdravja, ki predstavlja priložnost za ozaveščanje o pomenu duševnega zdravja, vrzelih in izzivih na tem področju.


Duševno zdravje lahko opišemo kot pozitiven odnos do sebe in drugih, pozitivno samopodobo, sposobnost uspešnega soočanja z izzivi, visoko samospoštovanje, občutek moči, optimizma in sposobnost soočanja s težavami. Daje posamezniku možnost samouresničevanja in omogoča uspešnost in zadovoljstvo tako v zasebnem kot tudi v poklicnem in družbenem življenju. »Predstavlja temelj zdravja in kakovosti življenja ter posledično tudi socialne in gospodarske stabilnosti,« poudarja Nacionalni inštitut za javno zdravje..

Štirje izmed šestih poglavitnih vzrokov izgubljenih zdravih let življenja so po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije, posledica nevropsihiatričnih motenj, kot so depresija, z alkoholom povezane duševne motnje, shizofrenija in bipolarna motnja.

Pomanjkanje kadra na področju duševnega zdravja

Svetovni dan poudarja pomen sodelovanja v prizadevanjih za preprečevanje, prepoznavanje, zdravljenje in okrevanje ob pojavu duševnih težav in motenj ter krepitev dobrega duševnega zdravja vseh prebivalcev, poudarja NIJZ. Letos je v ospredju pomen dostopnosti storitev s področja duševnega zdravja za vse prebivalce in poteka pod geslom: "Duševno zdravje za vse. Večje naložbe - večja dostopnost. Vsakomur, vsepovsod."

V Sloveniji se na področju duševnega zdravja soočamo z velikimi potrebami po dopolnitvi mrež zdravstvenih in socialnih služb, s pomanjkanjem kadra na področju duševnega zdravja ter z neenakomerno dostopnostjo do različnih virov pomoči za prebivalce nekaterih regij.

Svetovni dan duševnega zdravja bodo letos na NIJZ obeležili z devetimi regionalnimi strokovnimi srečanji v vseh slovenskih regijah. Poleg strokovnih vsebin, ki se navezujejo na osrednjo temo letošnjega svetovnega dneva duševnega zdravja, bo povezovalna nit srečanj prijaznost - kot osnovna človeška vrednota in pomemben gradnik medosebnih odnosov. Spletna strokovna srečanja, na katera se je do danes prijavilo že več kot 450 strokovnjakov, bodo v regijah potekala od 8.  do 23.  oktobra.

Pandemija koronavirusne bolezni prinesla še več stisk

Pandemija COVID-19 je bistveno spremenila svet in korenito posegla v naša življenja, pri mnogih pa so te spremembe vplivale na počutje in duševno zdravje. Z namenom varovanja in krepitve duševnega zdravja je bilo zato med epidemijo v Sloveniji izvedenih več aktivnosti in vsebin, ki so lahko v podporo prebivalcev pri soočanju s trenutno situacijo.

Vzpostavljena je bila mreža psihološke podpore, kjer so v primeru duševnih stisk za brezplačne razbremenilne pogovore prebivalcem na voljo strokovnjaki s področja duševnega zdravja.

Vodja strokovne skupine za duševno zdravje na NIJZ, Matej Vinko, poudarja: »Pojav virusa SARS-CoV-2 je pretresel svet do temeljev in vplival na številne dejavnike, ki sooblikujejo duševno zdravje prebivalstva. Odtis letošnjega leta bo v duševnem zdravju prebivalstva verjetno še dolgo opazen. Posledice ne bodo samo negativne. A da bi te zmanjšali do najmanjše možne stopnje, moramo k tem cilju prispevati vsi. Duševno zdravje krepimo in varujemo z upoštevanjem zdravja v vseh politikah na ravni družbe in na ravni posameznika. Gradimo ga tudi z odkritim pogovorom z bližnjimi, ko smo v stiski ali stisko zaznamo pri drugih«.

V pripravi 3-letni akcijski načrt za varovanje duševnega zdravja

Izboljšanje duševnega zdravja je eden od strateških ciljev politik Evropske unije, vse več pozornosti pa temu področju namenjamo tudi v Sloveniji »Pod okriljem Programa MIRA že nastaja široka mreža služb, ki ljudem omogočajo boljši dostop do storitev in strokovne pomoči v najrazličnejših duševnih stiskah. Trenutno je v okviru zdravstvenih domov že vzpostavljenih 10 Centrov za duševno zdravje otrok in mladostnikov (CDZOM) in 10 Centrov za duševno zdravje odraslih (CDZO). 

Podpora posameznikom s težavami v duševnem zdravju je poleg ostalih virov pomoči v vseh zdravstvenih domovih po Sloveniji dostopna tudi v obliki psihoedukativnih delavnic, ki so namenjene posameznikom, ki se spoprijemajo z obremenjujočimi simptomi stresa, depresije in anksioznih motenj,« navaja NIJZ.

Program predvideva številne ukrepe za krepitev in varovanje duševnega zdravja in se osredotoča na preprečevanje duševnih težav in motenj od najzgodnejšega obdobja do pozne starosti ter zgodnje odkrivanje in celostno obravnavo oseb po principu interdisciplinarne in skupnostne obravnave. Prav tako se posveča zmanjševanju stigme oseb z duševnimi motnjami, ki je pogosto posledica nezadostnega poznavanja ozadja duševnih bolezni in med drugim zaviralno vpliva na iskanje pomoči.

Vodja Programa MIRA, Jožica Maučec Zakotnik z NIJZ: »Novi 3-letni Akcijski načrt Programa Mira pripravljamo ob sodelovanju strokovnjakov različnih strok in institucij, predstavnikov ključnih ministrstev, nevladnih organizacij s področja duševnega zdravja, uporabnikov programov in storitev ter svojcev. Načrtovani ukrepi in aktivnosti Akcijskega načrta bodo pomembno doprinesli h krepitvi duševnega zdravja vseh populacijskih skupin, še posebej ranljivih, vendar le, če bo država zagotovila zadostno financiranje. V prvem akcijskem obdobju je bilo financiranje nezadostno. V novem akcijskem obdobju načrtujemo vzpostavitev mreže vseh 25 regijskih centrov za duševno zdravje otrok in mladostnikov ter 25 centrov za duševno zdravje odraslih. S tem bomo izboljšali dostopnost do pomoči na primarni ravni in v skupnosti ter zmanjšali neenakosti na področju duševnega zdravja v Sloveniji

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      10.10.2020 ob 8:33 G. O. S. T. gost

      Slovenija ima na vladi in v stroki za korona virus veliko duševnih bolnikov. Zato bi bilo prav in odgovorno od njih da odstopijo. Kajti taki ljudje so nevarni za preostale državljane Slovenije. Nevarni so v moralnem smislu finančnem smislu stabilnosti blaginje kero imajo samo ti bolani voditelji morali bi jo pa imeti državljani keri si to tudi zaslužijo.

      8 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      10.10.2020 ob 9:43 Hadik,Alsólendva gost

      Ivan je že v belogardističnih jajcih bil moten,je pa v plavanju bil dober.

      8 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      10.10.2020 ob 12:25 gost

      Še bolj moteni pa duševno prizadeti so pa zblojena levica na čelu z Miha Kordežom, Mesecem in Violeto Tomič, ti trije so šele psihopati.

      1 9 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        10.10.2020 ob 13:51 Hadik,Alsólendva gost

        ŽIVEL KOMUNIZEM,DOL Z KLEROFAŠIZMOM,DOL Z BELIMI,DOL Z IVANOM,DOL Z SDS.ŽIVELA REVOLUCIJA,ŽIVELO DELAVSTVO.

        6 1 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        10.10.2020 ob 16:41 Hadik,Alsólendva gost

        Desnim ne bo nikdar jasno(bedaki pač),da jih je čas povozil.BANDIERA ROSA,AVANTI POPOLO,DOL Z KLEROM(PEDOFILSKIM PEDERSKIM),DOL Z FAŠIZMOM,DOL Z JELINČIČEM ,PA NJEGOVIM PEDERSKIM SINOM,ŽIVEL BOLJŠEVIZEM,DELAVSTVO,RDEČA ZVEZDA,ŽIVEL ČLOVEK.

        5 0 Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      10.10.2020 ob 12:32 gost

      Vsi,,, adekovoi,,, privrženci hlapci oboževalci zagovorniki so bili duševni bolniki to se je pokazalo časom zgodovine. Tako je sedaj isto z puklastin,, JJ,, ker on je njegovo nadomestilo.Dva velika umskiva bolnika.

      6 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      10.10.2020 ob 12:35 gost

      NAJBOLJ PRIZADETA JE PA VELIKA SDS Z IDIOTOM NAJVEČJIM NA SVETU JANEZOM JANŠO. ŠE MALO PA NE BO VEČ KRADEL DENAR IN NJEGOVI MINISTRI BODO ZAPUSTILI KOALICIJO KATERI SO ŠTETI DNEVI. IZGINITE IZ SLOVENIJE ZA VEDNO JANŠA IN NJEGOVI PODLOŽNIKI.

      6 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      10.10.2020 ob 12:53 gost

      Motiš se. Najbolj prizadeta umsko zaostala je tista velika trojka iz levice, ki sem ti naštel, seveda med to veliko sveto trojico sodiš ti smrdljivi debeluhar. Za njimi pride potem Marjan Šarec pa sd in šele nato sds na nehvaležnem četrtem mestu.

      1 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        10.10.2020 ob 13:54 Hadik,Alsólendva gost

        V glavnem so zaostali bimbeki desni,z duhovčino in Ivanom na čelu,ki obvladujejo "sitnozubu stoku".

        6 0 Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      10.10.2020 ob 16:07 gost

      Najbolj zaostali si ti Df z svojo zdrogirano levico, ki podbirajo pedre, lesbače, tranvestite, migrante in so večinoma na koki kak ti.

      0 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        10.10.2020 ob 16:13 gost

        To si pa sigurno na Novi TV24 videl in slišal. Blagor neumnim, njihovo je Noriško kraljestvo.

        5 1 Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      10.10.2020 ob 16:27 gost

      Ne to sem slišal na komunistični slo1 pa še bolj rdeči pop tv. Sramota za vseveda, z neverjetno visokim ikujem tega nisi zasledil. Nesposobnež.

      0 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        10.10.2020 ob 16:45 Hadik,Alsólendva gost

        No,Bimbek ,Ivanov....nisi ti vsevednež....si samo nouri vernik.....Ivanov.

        5 1 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        10.10.2020 ob 17:08 gost

        Možno, od Rosvite Pesek, ki je doktorat napravila tako, da je hvalila in povičevala Janeza Janšo, ki ji pride, ko lahko na TV omeni Janeza. Lahko tudi od Jožeta Možine. Mogoče pa pri prenosu seje Državnega zbora od " najbolj pametnega " Pojbiča ali z osami popikanega Breznika, ki je pri Ratoderju banane prosil, čeprav je ta v policijski preiskavi. Pa je siromak od samega vonja banan napihal, ko so mu policaji dali pihati. To, kar je nekoč v svojih blogih opisal Janšev nekdanji specialec Mitja o Janezu in Rosviti pa tu ne bom omenjal. Če te zanima, preberi njegove bloge nekaj let nazaj.

        3 1 Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      10.10.2020 ob 17:12 Hadik,Alsólendva gost

      Rosica je rosno držala Glanzkopfu,danes pa onemu od župnije....Zna vnovčiti trikotnik....

      4 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      10.10.2020 ob 18:13 gost

      Ne vse to mi je povedal, bivši član levice moj dober prijatej , ki je izstopil iz levice še pravi čas. To, kaj se je dogajalo na njihovih sestanki ni za javnost. Droge, alkohol na sejah to je samo nekaj malega, raje se v podrobnosti ne bom spuščal, da ne bom kriv, vem pa veliko. Če bi nas vodila levica z načelu z Mesecem, Kordišom in Violeto, bi Slovenija že čez deset let bla leglo homičev, črncev, arabcev, albancev, da ne naštevam dalje, skratka slovenci bi izginili iz zemljevida. In ti take podpiraš, Debata z tabo ni več potrebna ker se na tak nizki nivo ne bom spuščač. Ste dno od dna. Daleč najbolj zablužena in zdrogirana stranka, kar jih je kdaj Slovenija imela. Prava sramota za Slovenijo, da so taki v parlamentu.

      0 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.