https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Mednarodni dan e-odpadkov ozavešča o ustreznem odlaganju

14.10.2020 ob 14:25  

Danes, 14. oktobra, obeležujemo tretji mednarodni dan elektronskih in električnih odpadkov oz. e-odpadkov. Osrednja tema letošnjega mednarodnega dne je izobraževanje za večjo ozaveščenost o problematiki e-odpadkov

Dogodek, ki ga organizira WEEE forum, mednarodno evropsko združenje skupnih shem ravnanja z odpadno električno in elektronsko opremo, združuje deležnike e-odpadkov z vsega sveta pri promociji pravilnega ravnanja odpadne električne in elektronske opreme in omogočanja ponovne uporabe ter recikliranja. Letos bo poudarek na izobraževanju in ozaveščanju javnosti o pravilnem ravnanju z odpadnimi električnimi in elektronskimi napravami.

Ocenjujejo, da smo v letu 2019 na svetu pridelali 53,6 milijona ton e-odpadkov, kar je več kot kadarkoli doslej, do leta 2030 pa naj bi količina narasla na neverjetnih 75 milijonov ton letno, kar pomeni 9 kg na vsakega Zemljana. E-odpadki niso le zelo številčni, temveč imajo tudi visoko vrednost: surovine, ki jih vsebujejo e-odpadki, pridelani v letu 2019, so bile vredne približno 50,8 milijarde evrov.

Uradno smo reciklirali manj kot 18 odstotkov teh e-odpadkov, ostali pa so pristali na odpadih, zgoreli ali bili nezakonito preprodani in obdelani na načine, ki ne ustrezajo standardom. In to kljub temu, da kar 71 odstotkov svetovne populacije zavezuje zakonodaja na področju e-odpadkov. Posledica je ogromna izguba dragocenih in kritičnih surovin iz dobavne verige ter resne zdravstvene, okoljske in družbene težave.

Pobude organizacij, ki sodelujejo v 3. mednarodnem dnevu e-odpadkov, so namenjene ozaveščanju uporabnikov o e-odpadkih in o tem, kako jih pravilno odlagati, da se ob možnosti recikliranja optimizirata tudi možnosti ponovne uporabe in popravila. Javni dogodki in dogodki v živo bodo letos zaradi situacije z epidemijo koronavirusa omejeni, vendar pa bodo organizacije za izboljšanje ravnanja z e-odpadki izkoristile možnost spletnih dogodkov in manjših dogodkov v živo.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.