https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Umivanje rok je prva zaščita, ki preprečuje okužbe

15.10.2020 ob 15:00  

Danes obeležujemo svetovni dan umivanja rok. Skrbna higiena mora biti ustaljena praksa, saj z njo znižamo obolevnost, še posebej pri najbolj ranljivih in bolnih.

 

15. oktober je vsako leto namenjen ozaveščanju o pomenu umivanja rok, letošnji svetovni dan pa v luči pandemije covida-19 opozarja na ključno vlogo tega dejanja pri zaščiti pred nalezljivimi boleznimi, vključno z novim koronavirusom. Pri NIJZ opozarjajo, da skrb za čiste roke je poleg vzdrževanja dobrega imunskega sistema eden najpomembnejših preventivnih ukrepov pri preprečevanju širjenja potencialnih okužb. Z umivanjem rok odstranimo škodljive mikrobe, bakterije in viruse, ki so se nabrali na naših rokah in bi jih lahko drugače vnesli v naše telo. Prav te bakterije so pogostokrat vzrok za različna obolenja, prebavne težave in slabosti. S skrbno higieno rok lahko znižamo obolevnost in tudi smrtnost, predvsem pri najbolj ranljivih in obolelih ljudeh. 

Roke si umijemo takoj, ko se umažejo, je osnovno pravilo. Še zlasti pa pred jedjo, pred pripravo jedi (še posebej moramo paziti, če smo bili v stiku s surovim mesom, ribami, školjkami, neočiščeno zelenjavo in sadjem), oskrbo poškodbe, po menjavi plenic ali negi otroka, preden koga hranimo, pred in po negi bolnika, po uporabi stranišča, po kihanju, kašljanju, smrkanju, po dotikanju živali, odnašanju smeti, opravilih na vrtu in ob vsakokratnem prihodu v stanovanje.

Pravilno umivanje rok

Izjemno pomembno je tudi pravilno umivanje rok: odstranimo ves nakit in roke namilimo, vsaj dvajset sekund drgnemo vse predele rok po celi površini dlani in hrbtišča, na konicah prstov, predelih pod nohti, zapestjih in med prsti obeh rok. Zdrgnemo dlan ob dlan. Milo nato temeljito speremo od komolcev proti dlanem in si roke dobro osušimo do suhega, s papirnato brisačo ali svojo brisačo za roke, ki jo redno menjamo. Pipo zapremo s komolcem ali papirjem, nikakor pa ne z umito roko, kar velja še toliko bolj, če nismo doma. Skrbeti je treba tudi za čistočo milnikov, ki je eden najpogostejših virov mikrobov. Vendar ni pomembno samo umivanje rok, ampak da postopek opravimo pravilno in čim bolj pogosto.

Ne gre spregledati dejstva, da se otroci ogromno naučijo s posnemanjem odraslih, zato je pomembno, da jih pravočasno in pravilno naučimo higienskih navad ter jih pri tem nadzorujemo in usmerjamo do ustrezne starosti. Marsikje po svetu, kjer primanjkuje pitne vode in mila, bi ob doslednem umivanju tako naših kot otroških rok za polovico zmanjšali smrtnost otrok zaradi akutnih okužb dihal in driske. Kljub vsemu je primerna higiena rok najcenejši in najučinkovitejši način za preprečevanje različnih okužb. Tudi zato strokovnjaki radi poudarjajo, da je umivanje rok prvo cepivo, ki preprečuje okužbe. 

  

V Unicefu ob svetovnem dnevu umivanja rok svarijo, da je umivanje rok z milom še vedno nedosegljivo trem milijardam ljudi po vsem svetu (40 odstotkov prebivalstva), med drugim milijonom otrok doma, v šoli ali na begu. V najmanj razvitih državah pa je takšnih najmanj tri četrtine ljudi, poudarjajo. Po besedah namestnice vodje Unicefovih programov za vodo, higieno in sanitarije Kelly Ann Naylor je potrebno takojšnje ukrepanje, da se omogoči umivanje rok z milom vsem in vsepovsod, saj je higiena rok prva obramba pred novim koronavirusom ter številnimi drugimi boleznimi. Da bi zagotovili možnost umivanja rok s čisto vodo in milom, so pri Unicefu začeli kampanjo Higiena rok za vse, s katero podpirajo prizadevanja za naglo izboljšanje možnosti za umivanje rok ter vzpostavljanje dostopa do čiste pitne vode, mil in sredstev za razkuževanje rok v vseh okoljih.

*Vir: NIJZ

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      15.10.2020 ob 16:56 gost

      Je San si že koužo skoron dol zoprau pa mi to nede ni kaj pomagalo. Ker z vceja pride bedak ka si rit šlata pa premoženje roke si pa ne opere glavno ka si frizuro popravi. Te šče pa Ide v trgovino pa tan izdelke šlata kere drugi kupi. Jebu te taki ukrepi je se lejko kožu dol potignen če so bedaki kerin se jebe za vse okoli.

      6 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      15.10.2020 ob 17:16 gost

      Mene skrbi podatek, da je UMIVANJE ROK Z MILOM NEDOSEGLJIVO 40 % LJUDEM. Svetovni voditelji in najbogatejši ljudje na svetu pa ne storijo ničesar, da bi to izboljšali. Mi se pa tu z nekimi maskami posiljujemo, ki dokazano nič ne pomagajo, prej škodijo - glavno, da izbranci bogatijo zaradi teh mask, druge opreme in testov, ki so vprašljive kakovosti in vprašljivega diagnosticiranja. DENAR JE SVETA VLADAR.

      5 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      15.10.2020 ob 19:30 stroka gost

      Nič ne pišete kak fejst ,če si umivajo roke lubeničari glede na to,da si rit perejo nej brišejo ko se poserjejo .Vse skupaj mlatite ka nema v rijti mesta res .

      1 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.