https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

Slovenija je posejana z zanimivimi imeni krajev

18.04.2021 ob 6:00  

V Sloveniji je več kot 6.000 naselij. Več kot 4.800 imen teh naselij je unikatnih, druga se pojavijo večkrat, nekatera tudi po osemkrat. Podobno je z ulicami. Teh je v Sloveniji več kot 10.000; skoraj polovica je unikatnih, druga se pojavijo po dvakrat ali večkrat. Šolskih ulic je na primer 52, so zapisali na Statističnem uradu RS.

Nemalo imen slovenskih naselij in ulic lahko, ko jih zapisane vidimo prvič, povežemo z živalmi. V Sloveniji se najde mnogo zanimivih »živalskih« krajev: Mačji Dol, Konj, Ježevec, Lisjaki, Srnjak, Petelinje, Zajčji Vrh, Žabja vas, Medvedjek, Jelendol, Kačji Dol, Muha vas, Račja vas, Medvedova cesta, Kačja ulica …

Tudi v Pomurju najdemo naselja, katerih imena lahko povežemo z živalmi, kot so Mačkovci, Sovjak, Zgornje Konjišče, Kobilščak in Kobilje.

V poimenovanju številnih slovenskih naselij in ulic se odraža tudi tesna povezanost človeka z rastlinskim svetom. Tako imamo na primer Brezo v občini Trebnje, Kostanj v občini Kamnik, Jablano v občini Zagorje ob Savi, Šipek v občini Črnomelj, Maline v občini Mokronog – Trebelno, Borovnico v občini Borovnica, Robidnico v občini Gorenja vas – Poljane ...

Številna taka naselja najdemo tudi v Pomurju. V občini Beltinci na primer najdemo Lipo in Lipovce. V občini Cankova je naselje Topolovci, v občini Črenšovci pa Trnje. V občini Gornja Radgona se nahajajo Črešnjevci, Orehovci in Orehovski vrh. V občini Puconci najdemo Brezovce, v občini Razkrižje Koprivo, v občini Sveti Jurij ob Ščavnici pa Brezje.

Vendar pa sploh ni nujno, da je izvor imena v drevesu ali sadežu. Etimološki slovar slovenskih zemljepisnih imen (2009) pravi, da naselje Borovnica ni dobilo imena po borovnicah, naselje Maline pa tudi ne po malinah (prebere pa se Máline, in ne Malíne).

Med slovenskimi naselji je tudi zelo veliko takih, katerih ime je enako nekaterim imenom prebivalcev in prebivalk Slovenije. Večinoma gre za kraje, ki so dobila ime po svetniških zavetnikih, kot so Lucija, Marjeta, Florjan, Primož, Štefan, Benedikt. So pa tudi taka, ki se le pišejo enako kot nekatera ženska ali moška imena, drugače pa med enimi in drugimi ni nobene pomenske povezave in se lahko tudi drugače naglašujejo. Taka imena so na primer: Draga, Zala, Bela, Gorica, Biljana; Gaj, Vitan, Anže, Dane.

Slovenija je resnično na gosto posejana z nenavadnimi imeni krajev. V Sloveniji tako obstajata tudi Pekel in Sveti Duh. Pri imenih nekaterih naselij, kot sta na primer Kokolajnščak in Podpulfrca, se vam bo lahko zapletel jezik. Imamo pa tudi številna naselja, katerih imena vas bodo nasmejala, kot sta na primer Ritoznoj in Bruhanja vas.

Po površini najmanjše slovensko naselje je Kerinov Grm. Tam je na začetku leta 2020 živelo na 4 hektarjih (0,04 km2) površine 256 prebivalcev. To naselje je hkrati tudi najgosteje naseljeno naselje v Sloveniji. Če bi bila celotna Slovenija naseljena tako gosto kot Kerinov Grm in če bi bila naseljiva in naseljena vsa njena površina, potem bi imela skoraj 130 milijonov prebivalcev.

Po površini in po številu prebivalcev največje naselje pa je Ljubljana. Tukaj je na 164 kvadratnih kilometrih živelo skoraj 290.000 prebivalcev ali 1.750 na km2. Ob taki gostoti, kot jo ima Ljubljana, bi imela Slovenija, če bi bila naseljena vsa njena površina, več kot 35 milijonov prebivalcev.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      18.04.2021 ob 8:08 Naime ... gost

      youtube.com/watch?v=B1eI01TL9Bg

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      18.04.2021 ob 11:33 gost

      Begunci idu oni do vse zapolnili.

      2 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        18.04.2021 ob 12:06 123 gost

        Begunci naj samo pridejo in bodo tudi prišli ,ker janša na balkanu prižiga vžigalnik, dokument ki se omenja za nove meje obstaja kar je potrdil albanski premier ki je janšev rojak kar ni dobro za slovenijo, kjer je janša zraven se vse v drek spremeni,na koncu pa de pobegnil v avstralijo kjer ma kliniko ki jo je zaslužil z patrijo

        6 8 Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      18.04.2021 ob 14:23 Feri gost

      Janševa golazen že pa davle minuse, sam albanski premier je potrdil da je videl dokumente o novih mejah balkanske ki jih je janša pomagal izrisati v budimpešti in to so dobri pogoji za ponovno prelivanje krvi, upam da se bo ta svinja šiptarska stegnila ker vsaka beseda iz njegovih ust je laž, v enem letu mu je uspelo spreti slovenijo, zdaj pa poskuša še čez mejo

      9 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        18.04.2021 ob 16:33 kilonja gost

        Hahaha, levičarski idiotizem ne pozna meja. A zdaj se že s šiptarskimi politiki dogovarjate . Šiptarski politik je rekel da je dokument videl že pred Janšo, vi pa ste trdili da je ta dokument nastal izpod rok Janše . Pa HAHAHAHA, pa vi ste gnili debili da jih Svet še videl ni, slabi režiserji, s slabimi igralci ! Janša vas naj že začne preganjat kot se spodobi. Ti Debeli , si že bil prijavljen stranki SDS, čaka te obisk pristojnih organov . KONČNO

        5 5 Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      18.04.2021 ob 17:02 kilonja gost

      Kje pa je kraj z največ slovenskimi levičarji ? Kraj poimenovan DEBILNOVO ? tega namerno ne objavite, kaj ne ?

      3 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      18.04.2021 ob 17:19 gost

      Naši LEVOJAJAŠI se spogledujejo z Albanskimi!!!!!!! Tak daleč so že prišli ,ker jih drugje NE UPOŠTEVAJO__gamad!! z lastnim iztrebkom se polijte!!!!!!

      4 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        18.04.2021 ob 17:47 kilonja gost

        Srbi jih več nočejo imeti za hlapce, zdaj pa se klečeplazijo pred šiptarsko mafijo, ta je prevzela primat od srpske.

        3 3 Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      18.04.2021 ob 22:05 gost

      Janša hoče spet prodajati orožje na Balkan.

      1 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      01.02.2022 ob 16:11 Sexy gost

      Zmenki zaradi seksa v vašem mestu - 𝐖𝐖𝐖.𝐌𝐘𝟐𝟏.𝐅𝐔𝐍

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.