https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

E-vinjeta v Sloveniji od decembra 2021

21.10.2020 ob 8:50  

Po napovedih ministrstva za infrastrukturo bomo 1. decembra prihodnje leto namesto vinjet, ki jih vozniki lepijo na vetrobransko steklo, začeli uporabljati elektronske vinjete. Te bodo vezane na registrsko tablico vozila. Poslanci bodo zakon, ki omogoča uveljavitev e-vinjet, sprejemali danes. 

Veljala bo 365 dni od dneva nakupa
Voznikom bodo še vedno na voljo tedenske, mesečne in letne vinjete. Letna e-vinjeta bo po novem veljala 365 dni od dneva nakupa. Zdaj je veljavnost letne vinjete vezana na koledarsko leto. Elektronsko vinjeto bo mogoče kupiti na klasičnih prodajnih mestih, kot so bencinski servisi, možen pa bo tudi nakup prek aplikacije in spleta. Elektronske vinjete bodo v obliki digitalnega zapisa. Vezane bodo na registrsko tablico vozila. Kupec bo moral pri nakupu e-vinjete povedati registrsko oznako vozila, cestninski razred (gre za osebni avtomobil, motorno kolo ali kombi) in časovno obdobje, v katerem naj vinjeta velja. 500 evrov globe bi moral plačati, kdor bi registrsko tablico, na katero je vezana vinjeta, prenesel na drugo vozilo.

Se bo povečalo število kraj registrskih tablic?
Cestninski nadzor bodo opravljali na Darsu prek kamer, ki so jih namestili že ob uvedbi elektronskega cestninjenja za tovorni promet. Urad informacijskega pooblaščenca je že ob pripravah novele zakona o cestninjenju opozarjal na varstvo osebnih podatkov in preprečevanje tega, da bi elektronsko cestninjenje omogočalo sledenje državljanom za namene, ki niso povezani s cestninskim nadzorom. V zakonu je to rešeno na način, da se bodo podatki o vozilih, pri katerih ni bilo ugotovljenih kršitev, takoj brisali, pri vozilih, ki so kršila sistem, pa se bodo hranili do zaključka postopka.

Poslanci bodo o zakonu, ki uvaja e-vinjeto za vozila, ki so lažja od 3500 kilogramov, odločali danes.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.