https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

KRONIKA

Umrl je filmski igralec, legendarni James Bond

31.10.2020 ob 17:00  

V 91. letu starosti je umrl legendarni škotski igralec Sean Connery, ki je bil najbolj znan po upodobitvi britanskega tajnega agenta Jamesa Bonda iz istoimenske filmske franšize. V dolgoletni igralski karieri je prejel številne nagrade, tudi oskarja.


Njegov sin Jason Connery je za britanski BBC povedal, da je oče umrl spokojno v spanju na Bahamih, a da se je že nekaj časa slabše počutil. Pogreb bo potekal v ožjem družinskem krogu. Ko bo zaradi covid-19 mogoče, bodo organizirati spominsko slovesnost.

"S svojim značilnim škotskim naglasom in šarmom je Sean Connery zaznamoval številne filme. V karieri, ki je bila dolga več desetletij, je med drugim igral v filmih kot so Lov na Rdeči oktober, Indiana Jones in zadnji križarski pohod ter v Ime rože. Velja za najbolj prepoznavnega igralca, ki je upodobil znamenitega Jamesa Bonda. V vlogi agenta 007 je nastopil v sedmih filmih.

Prvo večjo vlogo je odigral v filmu No Road Back režiserja Montgomeryja Tullyja iz leta 1957, temu pa so sledili številni nastopi tako v filmih za veliko platno kot v televizijskih serijah in filmih, denimo leta 1961 v Macbethu in Ani Karenini. Pravi preboj mu je leto kasneje prinesla vloga Jamesa Bonda v filmu Dr. No Terencea Younga.

Foto: wikipedia

Izmišljenega tajnega agenta je interpretiral v še šestih filmih franšize, ki še ni končana: Iz Rusije z ljubeznijo (1963), Goldfinger (1964), Operacija Grom (1965), Le dvakrat živiš (1967), Diamanti so večni (1971) ter Nikoli ne reci nikoli več (1983).

Kot navaja spletna filmska baza podatkov IMDb, so nekateri verjeli, da bo vloga Jamesa Bonda zaznamovala njegovo kariero, vendar je dokazal nasprotno: postal je eden najvidnejših igralcev svoje generacije, ki je posnel kopico uspešnih filmov. Največje priznanje je dosegel z vlogo irskega policaja v filmu Nedotakljivi Briana De Palme iz leta 1987. Osvojil je oskarja za stransko vlogo in s tem ukradel pozornost glavnemu igralcu filma Kevinu Costnerju.

Videti ga je bilo mogoče v še številnih drugih filmih, kot so Marnie Alfreda Hitchcocka (1964), Umor na Orient ekspresu Kennetha Branagha (1974), Ime rože Jean-Jacquesa Annauda (1986), Indiana Jones in Zadnji križarski pohod Stevena Spielberga (1989), Vzhajajoče sonce Philipa Kaufmana (1993) in Družba pravih gospodov Stephena Norringtona (2003).

"Morda nisem najboljši igralec, še slabši pa bi bil, če bi počel kaj drugega," je dejal ob neki priložnosti.

Za seboj je pustil svojo soprogo Micheline ter sinova Jasona in Stephana," navaja STA.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      31.10.2020 ob 19:33 Kilonja gost

      Legenda,nikoli ne boš pozabljen!

      3 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      31.10.2020 ob 21:23 Čergoli gost

      Res legenda!!!!!

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      01.11.2020 ob 7:29 Lendavski nadvojvoda(original) gost

      Boril se za škotsko samostojnost,v salonih,kurca ni imel za kaj storiti.

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.