https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Z izumiranjem romskega jezika izgineva pomemben segment kulturne dediščine na Slovenskem

05.11.2020 ob 13:00  

Danes, 5. novembra, obeležujemo svetovni dan romskega jezika. Kot vsi narodi po svetu imajo tudi Romi svoj jezik, ki je po mnenju mnogih eden izmed najtežjih jezikov. Ob svetovnem dnevu romskega jezika v Zvezi Romov Slovenije vedno znova opozarjajo na pomembnost ohranjanja romskega jezika.

»Jezik je eden od najpomembnejših faktorjev za ohranitev lastne identitete in tega zavedanja ne smemo zanemariti,« meni predsednik Zveze Romov Slovenije Jožek Horvat-Muc. Ob tem dodaja, da je za ohranjanje romske identitete jezik izjemno pomemben, zato mu je treba nameniti posebno pozornost.

»Nevarnost za njegovo izginjanje je v tem, da ga mnogi Romi ne uporabljajo in se prilagajajo jeziku okolja. Zato s svetovnim dnevom opozarjamo na potrebo po ohranjanju romskega jezika,« pravi Muc. V zvezi si želijo, da se mlada generacija Romov začne zavedati, da je romski jezik bogat in lep jezik, ki ga je potrebno govoriti.

Na počasno izumiranje romskega jezika zaradi uspešne integracije v širše družbeno okolje opozarja tudi predsednik Foruma romskih svetnikov Slovenije Darko Rudaš.

»Veliko romskih besed se nadomešča s slovenskimi, mlajše generacije pa romskega jezika ne uporabljajo za komuniciranje, čeprav ga razumejo. Naš jezik daje vedeti, da se ne smemo zapreti v geto, saj s tem škodujemo sami sebi, zato večkrat se bo slišala romska beseda, bolj bo sprejeta v družbi,« je poudaril za STA.

Ta svetovni dan je tako po njegovih besedah opomin pred izginevanjem pomembnega segmenta kulturne dediščine na Slovenskem, pa tudi zaveza, da se zgradi okolje, v katerem bo imel romski jezik status nacionalnega bogastva.

    Fotogalerija