https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

To bodo v času drugega vala epidemije preverjali inšpektorji

10.11.2020 ob 6:00  

V času drugega vala koronavirusa so poleg zdravstvene inšpekcije kljub lockdownu dejavni tudi finančni, delovni in tržni inšpektorji. Pod njihovim drobnogledom pa so predvsem spletna prodaja, delo na črno in neupravičeno izkoriščanje protikoronskih pomoči.


Na Fursu preverjajo ali sploh lahko dobite koronapomoč

Mobilni oddelki finančnih uradov med razglašeno epidemijo opravljajo finančne nadzore na vseh področjih svoje pristojnosti. V zmanjšanem obsegu glede na pretekla leta izvajajo predvsem nadzore na področju izdajanja in davčnega potrjevanja računov. Zaprti so namreč gostinski lokali, kozmetični, frizerski saloni, fitnesi, nekatere trgovine ...

Glede na rast prodaje prek spleta, posebej v obdobju koronavirusa, Furs namenja dodatno pozornost nadzoru na tem področju. Pri družbah, ki se ukvarjajo s spletno prodajo, registriranih v tujini, se preverja še morebitni obstoj poslovne enote v Sloveniji. DDV mora sicer vsak, ki proda v Sloveniji za več kot 35 tisoč evrov, ne glede na to, kje je registriran, plačati tu.

Nadzori na področju transfernih cen (poslovanje med povezanimi družbami) kljub izrednim razmeram potekajo nemoteno, pravijo na Fursu. Preverjajo, ali so bile določene storitve, prodaje med povezanimi osebami zares opravljene, in to po realnih cenah, ne le zato, da bi podjetje ustvarilo na primer več stroškov in plačalo manj davka.

Glede protikoronskih pomoči pa bodo nadzori potekali v okviru nadzorov obračunov davka na dohodke pravnih oseb in davka na dohodke iz dejavnosti podjetnikov za leto 2020 po njihovi predložitvi (marec 2021). Takrat se bo namreč videlo, ali so podjetjem in podjetnikom prihodki upadli dovolj za pridobitev pomoči.

Tržni inšpektorat bo imel pod drobnogledom spletno prodajo

Med epidemijo je prednostna naloga tržnega inšpektorata nadzor nad izvajanjem trgovinske dejavnosti, upoštevajoč odlok o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom ter odlok o začasnih ukrepih za zmanjšanje tveganja okužbe.

Tako tržni inšpektorat opravlja nadzor nad prodajalnami, ki niso izjeme in morajo biti v skladu z omenjenim odlokom zaprte, in nadzor v prodajalnah, ki so določene kot izjeme (na primer v živilskih trgovinah, trgovinah z gradbenim materialom ...).

V odprtih trgovinah tako preverjajo, ali te zagotavljajo 20 kvadratnih metrov površine na stranko, ali imajo nameščena razkužila za stranke, ali zagotavljajo razdaljo med čakajočimi pri blagajni, ali razkužujejo nakupovalne vozičke, uporabljajo zaščitno opremo (tudi kupci!).

Posebno pozornost tržni inšpektorat posveča spletni trgovini, saj se je v času epidemije veliko kupcev preusmerilo v nakupovanje na daljavo. Preverjajo zlasti ustrezno priglasitev dejavnosti, spoštovanje določil glede pogodb, sklenjenih na daljavo ter nepoštene poslovne prakse (navajanje napačnih informacij v spletni trgovini, zavajanje s cenami ...).

Tržni inšpektorat je dejaven tudi na področju unovčevanja turističnih bonov, čeprav je zdaj to prekinjeno. Preverjajo zlasti subjekte, pri katerih obstaja sum zlorabe oziroma izplačevanja gotovine v zameno za bone.

Na delovnem inšpektoratu preverjajo delodajalce, ki so dobili koronapomoči

Inšpektorat za delo je ves čas na terenu, med drugim tudi pri delodajalcih, ki prejemajo oziroma so prejemali pomoč države, pravijo inšpektorji, ki se prednostno odzivajo na prejete prijave glede intervencijske zakonodaje.

Ob tem so posebej pozorni tudi na izplačila regresa (1. novembra je bil skrajni rok za izplačilo za tiste delodajalce, ki imajo v kolektivnih pogodbah opredeljeno možnost, da v primeru nelikvidnosti izplačajo regres za letni dopust po 1. juliju), minimalne plače in izdajanje pisnih obračunov plač ter nadzor gradbišč.

Inšpektorji so po novem vključeni tudi v nadzor spoštovanja določb zakona o nalezljivih boleznih, za kar so pristojnosti dobili minuli teden s sprejetjem PKP 5. Tako – podobno kot tržni inšpektorat – preverjajo na primer tudi, ali se upoštevajo omejitve glede prodaje blaga in izdelkov.

Zdravstveni inšpektorat opravlja nadzor nad vladnimi odloki za zajezitev epidemije

Zdravstveni inšpektorji opravljajo nadzor nad odloki Vlade in odredbami ministra za zdravje, ki so bili sprejeti z namenom zajezitve in obvladovanja epidemije covid-19. Preverjajo denimo, ali nosite maske (kazen je od 400 evrov, lahko jo odnesete le z opozorilom), skupaj s policijo pa tudi, ali ste neupravičeno v drugi občini in podobno.

Še bolj bodo aktivni po preklicu lockdowna, ko bodo preverjali ali so zagotovljene ustrezne razdalje v gostinskih obratih, ali v frizerskih in kozmetičnih salonih upoštevajo vse varnostne in zaščitne ukrepe, ali je v pisarnah in proizvodnji vse urejeno za čim bolj varno delo in podobno, poročajo Finance.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      10.11.2020 ob 9:40 gost

      Inšpektorji du srali Nej pa kohga nadzirali. Saj so pa prav oni tisti ki najbolj kršijo zakone. Kajti vsi so podkupljivi najbolj delavni so pa vzidanicaj med delavni časom. Potem pa ne vajo niti kaj potpišujejo in kaj bi naj nadzorovali in prevajali.

      12 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      10.11.2020 ob 10:49 G. O. S. T. gost

      Inšpektorji niso da bi koga kaznovali kopententni za to. Kajti oni so največji kršitelji ker so najbolj podkupljivi. Največ nadzora pa naredijo v zidanica pro lagvaj. Potem pa ne vejo kaj in kako je njihovo delo zato ne bluziti o inšpektorji. To je isto kot vlada ki se sama sebe nadzoruje in preiskuje krajo mask. In glajga zlomka vse je v redu, poročilo KPK pa vse ne transparentno vse se je kradlo počez da se Neve niti gdo je več ukradel. In vsi so sodelovali v hitrih prstih, Počivaušek, Tunin, Lajasta Alenčica Jerala, Polanski Jaklin, Hojsek itd to je realnost te nesposobne vlade. Sramota tviteraša Janeza groznega pa še niti ne misli odnehati tele bulozno. Vsa Evropa in svet se zgraža nad Slovenci zaradi kretena ki bi naj bil zglad za državljane.

      11 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      10.11.2020 ob 10:55 Gost 1. gost

      Inšpektorji, tako finančni, tržni in drugi opravljajo samo svoje delo, zato jih moramo pri dokaj zahtevnem delu, predvsem s takimi, kot je navedeni "Gost" podpirati in prijaviti na morebitne kršitve, če jih opazimo, to smo dolžni storiti. Če bi se vsi prebivalci držali predpisov, inšpektorji ne bi imeli niti veliko dela, kar bi bilo boljše za vse nas....

      5 11 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      10.11.2020 ob 11:06 gost

      10.55, tij si verjatno med tistimi kere je omenil prejšnji komentar. Sj drugače si te ne predstavljam vsi vemo kako priznaš to gre. Nej se delati kašo pošteni ono pa tij.

      7 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      10.11.2020 ob 14:34 gost gost

      Žalostno, kama smo prišli v naši telko opevani demokraciji, od štere nega niti d. Takših restrikcij je nej bilo v Jugi, pa pravijo nekteri,, ka je bilo omejevanje svobod. Ali so nej te živeli, ali pozabli. ali pa se neščejo spomniti. Višek demokracije so skandinavske dežele, kjer je vse proporočeno, nej kaznovano s kaznimi, ki niso primerne niti za velike plače, ki jih v povprečju pri nas ni. Ka bi pa meli tan policijske ure, to je pa nepojmljivo za njihove pojme. Tudi drugače se da epidemijo zmanjšati, samo sedanji oblasti je važno, ka ma ljudi pod kontrolo, ka jih nadzira ,usmerja itd. Na nek način smo tako postali vsi jajojove ovce. Upajmo, ka ne več za dolgo.

      11 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      10.11.2020 ob 15:01 kuki gost

      Kak si betežen tak ka ti vse možgani ven visijo!!!!!!!!!!! Bedaki vij vsi samo znate ka so privilegiji demokracije!!?? Dolžnosti in upoštevanje osnovnih pravil pa kreteni nikjer ne napišete!!!!!!!! Samo da se vam kratijo pravice!!Se vijdi da ste ešče vsi mlejčni ka mate maternu mlejku na gobčeki pa ne vejte kak svejt stoji!!!

      1 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        10.11.2020 ob 15:32 gost

        Kreten si ti z nedokončano osnovno šolo in velika Janševa ovca. Bom po tvoje napisal, da boš razumel: goni se u tri krasne debil eden s plesnivo lubenico.

        4 1 Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      10.11.2020 ob 15:30 Nemanja Milovič gost

      Naj nadzirajo Puklastega Jajota - prekletega, usranega.

      3 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      10.11.2020 ob 15:35 Karel gost

      Komentar so mi izbrisali, ker je bila resnica in naqpisana z razlago. Pojasnjeval pa je tudi vsebino podanega prispevka zgoraj. Zdaj pripenjam samo en del. To kar se v prispevku ponuja za komentiranje je vzrok tega, kar jaz razlagam v svojem komentarju Slovenski narod še nikoli v svoji zgodovini ni trpel takšnih manipulacij in ponižnj kot zadnjih 75 let, posebej pa zadnjih 30 let. Namesto razvoja nam Janševi in Kučanovi ponujajo iger, zlorabljajo uspehe športnikov v slogu stalinistov in titoistov, da bi nam dokazali, da so uspešni oblastniki. Šport Slovenijo tehnološko in razvojno ne bo popeljal in postavil na pot razvitosti in blaginje, med razvite države iz sedanje revščine. Za svoj slogan »Slovenija je majhna država a velika v športu« zlorabljqajo celo predsednika mednarodnega olimpijskega komiteja gospoda Thomasa Bacha. Športniki ne plačujejo davkov doma ampak v tujini, tudi ne trošijo v Sloveniji. Torej je ta športomanija, športna histerija okrog športnih uspehov posameznikov, katero Janševi in Kučanovi razširjajo s pomočjo sebi podrejenih medijev, samo titoistična propaganda in metanje peska v oči državljanom zaradi zamaskiranja njihove nesposobnosti, nekreativnosti, koruptivnosti in roparskih pohodov. Slovenija je prototip države v kateri pošten, resnicoljuben in nekoruptiven šlovek nima prihodnosti. V Sloveniji se ne spoštujejo ljudje kateri hočejo resnico, takšni ljudje so sovražniki države in jih Janša-Kučanovi titoisti obtožujejo, da jih žalijo ali celo grozijo s smrtjo.

      6 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.