https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KULTURA

Veržejski Leščečeki so zastopali Slovenijo na Škotskem

 

Folklorna skupina Leščeček se je uspešno vrnila z gostovanja na Škotskem, kar je bilo za člane nepozabno doživetje. Sodelovali so na festivalu Traquair fair 2011 in na enem izmed največjih svetovno priznanih festivalov The Edinburgh festival Fringe 2011.

Folklorna skupina Leščeček (KD Slavko Osterc Veržej) deluje že pet let, in sicer pod umetniškim vodstvom Alenke Belec. Folkloriste združuje predvsem veselje ob plesu ter zavedanje o pomembnosti ohranjanja plesnih korakov in pesmi naših prednikov. Večina njihovih nastopov se odvija v Pomurju, in sicer se poleg manjših nastopov vsako leto udeležijo tudi Območnega srečanja folklornih skupin, ki ga pripravlja JSKD, izpostava Ljutomer.

Letos so dosegli poseben uspeh, saj so se uspeli uvrstiti na državno srečanje, ki se je odvijalo v Beltincih, kar si štejejo za velik dosežek. "V Sloveniji deluje veliko kvalitetnih folklornih skupin in uvrstitev na državno srečanje še ne pomeni, da spadaš med najboljše, je pa vsekakor potrditev, da delaš dobro in je tvoj trud tudi opažen," je povedala Mateja Rus, predsednica FS Leščeček. Poleg nastopov se odpravljajo tudi na gostovanja, in sicer so že gostovali v Nemčiji, Avstriji in Hrvaški, letos pa jih je pot zanesla v Veliko Britanijo.  

Edini predstavniki iz Slovenije

Nadobudni Leščečki so se tako med 3. in 13. avgustom odpravili na gostovanje na Škotsko, kar jim je predstavljalo neprecenljivo doživetje. Sodelovali so na festivalu Traquair fair 2011 in na enem izmed največjih svetovno priznanih festivalov The Edinburgh festival Fringe 2011, ki letos poteka od 5. do 29. avgusta na 400 prizoriščih s preko 21.000 nastopajočimi. Udeležba na festivalih ni bila tekmovalne narave, ampak je šlo zgolj za predstavitve različnih vrst umetnosti (dramske predstave, muzikali, koncerti glasbenih ali plesnih skupin, ulične točke, ...). Ob tem se lahko pohvalijo, da so na obeh festivalih bili edini predstavniki iz Slovenije.

Spoznavanje škotskih in evropskih lepot

Povezali so se tudi z generalno konzulko na Škotskem gospo Ano Wersun, ki je z uvodnim nagovorom otvorilakoncert v Edinburghu. Program, s katerim so se folklorniki predstavljali na njihovem gostovanju, je obsegal štiri desetminutne splete na temo: Podoknica, K vojakom, Bika na türen ter Lani se možila sem. V času gostovanja smo v kraju Kirkhouse skupaj z našo gostiteljico Ireno Schofield pripravili Škotsko-slovenski večer, kjer smo gostom ponudili prleško kulturo in kulinariko. Škoti pa so program popestrili s spletom škotskih plesov v tradicionalnih kiltih ter nas pogostili s specialitetami.  V prostem času in na poti so si ogledali še prestolnice Edinburgh, Bruselj in tudi London, kjer so doživeli tudi topel sprejem na Ambasadi Republike Slovenije.

Temperament, značaj in miselnost narodov

Po mnenju Mateje Rus je to posebno doživetje, ko si skupine iz različnih držav delijo izkušnje in drug drugemu predstavijo delček svoje kulturne dediščine. "Vsaka dežela ima nekaj svojega, kar se odraža v temperamentu, značaju in miselnosti. Vendar pa se te razlike hitro razblinijo, ko skupaj zaplešemo in se poveselimo," dodaja Mateja.

Člen, ki povezuje preteklost in prihodnost

O tem, kaj za njihovo folklorno skupino pomeni uspeh, Mateja pravi, da je to relativna stvar in nadaljuje, da je včasih uspeh za nastop zbrati vsaj 6 parov plesalcev, spet drugič je uspeh priti na državno revijo ali gostovati v tujini. Vsekakor si želijo ljudsko izročilo na takšen organiziran način ohranjati še naprej, predvsem pa mlade ozaveščati, kako pomembno je, da se naša kultura in duh preteklosti širita med ljudi in prenašata na zanamce. "Nepopisen občutek je, ko se zaveš, da si tudi ti pomemben člen, ki povezuje preteklost in prihodnost," zaključuje predsednica FS Leščeček.

Foto: Katja Rizmal

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.