https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

POM-PROFIL

Jerneja Svenšek - marketinški up iz Beltincev

17.8.2011  

Jerneja Svenšek je Beltinčanka, ki že nekaj let uspešno deluje na področju marketinga in komuniciranja. Za magistrsko delo je prejela nagrado Marketinški up, ki je bila plačilo za njeno vztrajnost ter jo spodbudila za nadaljnje delo. Ljubi potovanja, knjige in jezike.

Rubrika PROFIL na Pomurec.com je na sporedu vsako sredo, v njej pa predstavljamo mlade, zanimive, talentirane in prodorne Pomurke in Pomurce ...

Jerneja Svenšek se ukvarja z marketinškim planiranjem, strategijami in implementacijo tega. Njeno delo je povezano s projekti na področju spletnega tržnega raziskovanja, odnosi z javnostmi, strateškim marketingom, organizacijo dogodkov in podobno.

Študij komunikologije izbrala zaradi interdisciplinarnosti

Za študij komunikologije se je odločila predvsem zaradi interdisciplinarnosti, ki jo ponuja oziroma je takrat ponujal program tržno komuniciranje: "Prepletanje več disciplin daje možnost proučevanja iz različnih zornih kotov in s tem tudi za širše gledanje." Ker jo je že od nekdaj zanimalo več stvari, ji je bil ta študij precej blizu: "Še zdaj sem mnenja, da je bila to prava odločitev, čeprav mi je v šolskih letih bilo blizu tudi naravoslovje."

Nagrada Marketinški up potrdila njeno pridnost  

"Nagrade sem bila vesela, saj je potrditev dobrega dela in vloženega truda. Na eni strani redna služba, po drugi strani pa magistrski študij in s tem povezane obveznosti, je bilo včasih težavno uskladiti," strne svoje vtise Svenškova. Kljub temu pa je bil študij poglobitev dodiplomskega, saj ji je omogočal reflektiranje teorije v prakso in obratno, kar se ji je, kot sama pravi, zdelo še posebej zanimivo.

Ideja o magistrski nalogi se je razvijala počasi, nastajala pa je skozi celotni študij. Ob proučevanju različnih vidikov je Jerneja spoznavala posamezne segmente tematike in tako ob koncu študija že imela podrobno izdelan načrt, kaj želi proučevati. "Pri nalogi je imel največ vpliva moj mentor, ki me je usmerjal pri pripravi naloge z nasveti, seveda pa je lažje, ko imaš podporo in pogoje za to tudi v zasebnem življenju," nam zaupa svojo izkušnjo.

Noče biti v statusu »quo«

"Delo na področju marketinga je predvsem zanimivo in polno izzivov. Če imas rad, kar počneš, stvari ne jemlješ kot napor, ampak kot nekaj, kar ti prinese nova spoznanja, izkušnje ter znanje," z navdušenjem pove Svenškova. 

Prav ta dinamika in raznovrstnost pri delu ji omogočata, da se vsakodnevno uči in spoznava nove stvari ter da, pravi, nikoli nima občutka statusa quo. "Najbolj neprijetno bi bilo, če bi morala vsak dan opravljati enake ali podobne stvari," nam zaupa.

Ni preprostega recepta za rešitev posledic krize v Sloveniji

Posledice krize so Slovenijo prizadele nekoliko bolj, kot smo lahko predvidevali: "Res je žalostno videti, kako v zadnjem času padajo podjetja eno za drugim. V času, ko imamo na pol delujočo vlado, je težko sprejeti večje ukrepe, ki bi bili nujni. Žal gre pri tem za kompleksne in sistemske odločitve, ki niso tako enoznačne, da bi se jih dalo rešiti z eno preprosto »recepturo«," nam pove strokovnjakinja.

V celotni situaciji igra po njenih besedah veliko vlogo tudi komunikacija, ki je majhen, vednar izredno pomembnen segment, ki ima velik vpliv na javno mnenje. V takšnih gospodarskih časih je tako po njenem mnenju še toliko pomembnješe, da država nastopa z usklajeno komunikacijsko strategijo. Že tukaj je, pravi, veliko maneverskega prostora za izboljšave.

Pomurje ni idila za družboslovce

"Pomurje žal ni idila za diplomante, ki prihajajo iz družboslovnih smeri. Gospodarske razmere se namreč hitro odražajo v nizkem številu kadrov za marketing, obenem pa tudi v nizkih sredstvih, ki so namenjena marketingu in marketinškemu komuniciranju,"
komentira trenutno (ne)zaposlovanje diplomantov v pomurski regiji. Po drugi strani pa je po njenem mnenju  problematično tudi, da se omogoča vpis prevelikemu številu študentov, ki pa jih trg po končanem študiju ne potrebuje v tako velikem obsegu.

Z inovativnostjo in novimi delovnimi mesti nad beg možganov

Lokalne oblasti bi po Jernejinem mnenju morale imeti dobre pogajalce in lobiste, ki bi znali privabiti svež kapital in investitorje tudi iz drugih držav. "Ustvarjanje novih delovnih mestih bi pritegnilo tudi več mladih, ki pa se sedaj po študiju ne vračajo več nazaj v domače okolje. Tako smo v nekakšnem začaranem krogu, saj z begom možgan naše regionalno okolje izgublja velik potencial," opozori Svenškova. Izpostavlja pa tudi pomen spodbujanja inovativnosti, »ki pa prinese učinke šele postopoma in mora biti sistemske narave«.

Knjige in potovanja so njena strast

Poleg službenih obveznosti Jerneja Svenšek najde tudi čas zase - takrat prebira knjige, njena strast pa so tudi potovanja in spoznavanje različnih kultur:  "Temu botruje tudi dejstvo, da sva s partnerjem razpeta med Brusljem, Berlinom, Budimpešto in Beltinci." 

 Je tudi telesno aktiva, in sicer od športnih aktivnosti najraje smuča - za kar jo je navdusil oče – in tako vsako leto vsaj nekaj dni preživi na belih strminah. "Če mi čas dopušča, se z mamo odpraviva na kolesarjenje, plavanje, s prijatelji in sorodniki pa občasno igramo tenis," še pove. 


Želi se naučiti novih jezikov

Jerneja si želi nenehnega izpopolnjevanja in rasti tako na poslovnem kot zasebnem področju. "S potovanji so povezani tudi tuji jeziki, ki jih z veseljem uporabljam tudi poslovno." Trenutno se uči francoščino, v prihodnje pa bi rada obnovila še znanje španščine oziroma se začela učiti še kakšnega. "V poslovnem življenju si želim delovati na mednarodnem področju in predvsem ohranjati zadovoljstvo v vsem, kar počnem. Pri tem tudi upeh ne izostane," še doda.                                

Jernejinih NAJ 5:

Svetovni voditelj: Nelson Mandela in Aung San Suu Kyi

Glasbena skupina: Rada prisluhnem Kreslinovim melodijam.

Knjiga: Težko izpostavim samo eno knjigo, zelo rada berem, najrajši biografije. Nekaj biografij: Pot Nelsona Mandele, Kleopatra, Puščavska roža.

Kraj v Pomurju: Goričko, prekmurska ravnica

Želja v življenju: Živeti polno življenje.

Jernejin moto v življenju: Bodi to, kar si, ostalih je že tako preveč (Loesje).

Foto: Orthmayr   

PRIPOROČAMO:

Vsi PROFILI na Pomurec.com

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.