https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Znakovni jezik je za gluhe jezik sporazumevanja

14.11.2020 ob 9:00  

Danes, 14. novembra, je dan slovenskega znakovnega jezika. V Sloveniji je približno 1500 gluhih, ki uporabljajo slovenski znakovni jezik, okoli 450 oseb ima polžev vsadek, približno 100 je gluhoslepih oseb, ki uporabljajo znakovni jezik, okoli 75.000 oseb pa uporablja slušni aparat.


Ob letošnjem nacionalnem dnevu znakovnega jezika so v Zvezi društev gluhih in naglušnih Slovenije za STA opozorili na slab položaj gluhih. Poudarili so, da sta jezikovna in funkcionalna pismenost gluhih nizki, izobraževanje gluhih pa slabo. Dodatni izziv predstavlja tudi epidemija koronavirusa, saj zaradi mask gluhi in naglušni ne morejo brati z ustnic.

Slovenski znakovni jezik je za gluhe osebe materni jezik, ki ga kot prvega uporabljajo pri sporazumevanju. Temelji na uporabi rok, mimike obraza, oči in ustnic ter gibanju telesa. Skupaj z znakovnim jezikom pa se lahko uporablja tudi prstna abeceda. 

Jezik kretenj je neraziskan, premalo poznan in ga je zato težko učiti. Šibak je tudi pri prenosu informacij oz. znanja, saj znakovni jezik vsebuje le približno 18.000 kretenj, kar ustreza besedišču otroka v 3. razredu osnovne šole. Dodatno komunikacijo otežuje tudi slaba pismenost gluhih. Slovenščina namreč gluhim predstavlja tuj jezik. Okoli 90 odstotkov gluhih lahko prebere in razume besede, a ne razume vsebine, je opozoril Matjaž Juhart iz zveze

Na današnji dan leta 2002 je v veljavo vstopil zakon o uporabi slovenskega znakovnega jezika, zato od leta 2014 na ta dan obeležujemo nacionalni dan znakovnega jezika. Z uveljavitvijo zakona je Vlada Republike Slovenije ustanovila Svet Vlade Republike Slovenije za slovenski znakovni jezik. Naloga sveta je skrb za spremljanje razvoja slovenskega znakovnega jezika, za njegovo uveljavljanje in enakopravnost. Uporaba znakovnega jezika je pravica gluhega v postopkih pred državnimi organi, organi lokalnih skupnosti, izvajalci javnih služb, v vseh drugih življenjskih situacijah, kjer je gluhota ovira za zadovoljevanje človekovih potreb.

Foto: Pixabay

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      14.11.2020 ob 11:46 Owen Wyndham gost

      Minu viimane palk olI 3200 dollarit, kui töötasin 18 tundi nädalas veebis. Mu õdedest sõbranna on juba kuid olnud keskmiselt 11 tuhande suurune ja töötab umbes 26 tundi nädalas. Ma ei suuda uskuda, kui lihtne see oli, kui ma seda proovisin. Selle potentsiaal on lõputu. Seda ma teen .. www.maxjob3.com

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.