https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Naši otroci in mladostniki zaužijejo preveč sladkorja

15.11.2020 ob 15:00  

Narejena je bila nacionalna raziskava o prehranskem vnosu prostih sladkorjev, ki je pokazala, da slovenski otroci in mladostniki zaužijejo preveč sladkorja, predvsem s sladkimi pijačami, sadnimi sokovi in slaščicami.


V raziskavo o prehranskem vnosu prostih sladkorjev je bilo vključenih 1248 prebivalcev Slovenije, starih med 10 in 74 let. Ugotovili so, da 44 odstotkov mladostnikov, 16 odstotkov odraslih in 19 odstotkov starejših prebivalcev zaužije več kot 10 odstotkov energije iz prostih sladkorjev. Pri 87 odstotkih mladostnikov so ugotovili, da je bil ta vnos višji od petih odstotkov, so pokazali podatki Inštituta za nutricionistiko.

Največ prostih sladkorjev mladostniki zaužijejo s sladkimi pijači, sadnimi sokovi, tortami, kolači, pecivom ter mlečnimi izdelki. Med odraslimi in starostniki pa prevladujejo sladke pijače, torte, kolači in pecivo ter tudi med in namizni sladkor.

Neuravnotežena prehrana je eden izmed glavnih dejavnikov tveganja za razvoj kroničnih nenalezljivih bolezni, med katerimi so debelost, srčno-žilne bolezni, sladkorna bolezen in rak. To so tudi bolezni, ki so tako v Sloveniji kot v razvitem svetu danes najpogostejši vzrok smrti, hkrati pa občutno znižujejo kakovost življenja v zrelih letih.

Na inštitutu spodbujajo k zmanjševanju uživanja sladkih živil, nasveti za bolj zdrave izbire pa  so zbrani na nacionalnem portalu www.prehrana.si, za preverjanje količine sladkorja v živilih pa je na voljo tudi mobilna aplikacija VešKajJeš.

Vir fotografij: Pixabay

 

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      15.11.2020 ob 18:25 gost

      Ka pa Božo mater naj delaju drugo ka jejo, Janez grozni njin je zapru šole, igrišča, telovadnic, voni nesmiju prdnuti. In komi na čast ka duma jejo pa se rediju korona sliku pa itak mamu na sveti najslapšu. Zato ker so jebi vetri na vladi in jebi vetri neke ukrepe vsiljujejo ljudem. Sami pa jih itak ne jebe jo. Glavno ka se sumarije tvita ka se lejku svejt z hempeka tviteraša smiji.

      5 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      16.11.2020 ob 1:54 Čergoli gost

      Domobranec - Puklasti Janoš usrani upam da se mu bo v usrani riti drek zaštopo.

      3 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      16.11.2020 ob 8:28 gost

      to je zaradi siromaštva, sigurno.....Janša kriv!

      2 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.