https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

ZABAVA

Marko banda ob tridesetletnici predstavlja novo skladbo Krvava rouža

21.11.2020 ob 6:05  

Prekmurska skupina Marko banda letos praznuje 30 let. Bila je med prvimi v samostojni Sloveniji, ki se je vse od začetka načrtno ukvarjala s poustvarjanjem in ohranjanjem ljudske glasbene dediščine. Tokrat poslušalcem ponuja prvo izmed skladb na novo nastajajočem albumu – Krvava rouža.


Če so člani Marko bande do sedaj vztrajali pri kar se da izvirnem prenosu melodij preteklosti v sedanjost, s Krvavo roužo vendarle nekoliko odstopajo od ustaljene prakse. Ponarodelo skladbo, ki so jo poznali in prepevali na širšem območju panonskega prostora in je v nekem obdobju dobila domovinsko pravico tudi v Prekmurju, so dodali slovensko besedilo, skladbo pa tako uvrstili v niz sicer redkih vokalnih skladb, pod katere se podpisujejo.

Glasbeno priredbo so fantje pripravili sami. Pesem sicer govori o ….čem drugem, kot o ljubezni, pesniško neuslišani in v besedilu združeni z besedami iz preteklosti. Ob prvem poslušanju se bo Krvava rouža v spomin zarisala morda zgolj kot melodija, že ob naslednjem poslušanju pa bo poslušalčevo uho zaznalo bogastvo prekmurskega narečja izpod peresa večkrat nagrajenega prekmurskega in slovenskega pisatelja in pesnika Štefana Kardoša.

Marko banda je za letošnjo jesen pripravljala velik jubilejni koncert s številnimi gosti, a žal delijo koronsko usodo številnih drugih glasbenikov po vsem svetu. Z novimi skladbami, ki so jih iztrgali zobu časa in se bodo gotovo pridružile preostalim prekmurskim ljudskim melodijam, pa želijo vsaj malo zakrpati luknjo ustvarjalnosti tega čudnega časa.

Foto: arhiv Pomurec

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      21.11.2020 ob 10:11 Hunter Tazewell gost

      Začnite delati doma z našo organizacijo. To je najbolj denarno nadomestilo, kar sem ga kdajkoli naredil. V petek sem dobil brezhiben Audi 5, ko sem prejšnji mesec zaslužil 36259 USD. Začel sem res pet mesecev pred tem in za vse namene takoj pridobil 96 USD na uro. obiščite to spletno stran neposredno tukaj. www.maxjob3.com

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      21.11.2020 ob 12:54 oldtimerji gost

      Pojđe, dobro van ide. Lejpi ste, spejvlete fajn. Publika nori. Samo tak naprej. Drüjgo leto velki koncer za sv. Šmaren v Gančanaj.

      3 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        21.11.2020 ob 15:57 Lendavski nadvojvoda(original) gost

        Stári,ka su te v Gančanaj nej nič návčili?Nega tü "pojđe",nega sv.šmarna(je pa pravilno-veliki šmaren),torej Marijino vnebovzetje oz.vèlka mèša,recimo v Törnišči.Tak.

        3 0 Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      21.11.2020 ob 15:32 totek gost

      Samo staranje, isti kurec kak da se kreslin preseravle!!!! Kda se je što tak staral kda je spejval ,naj mi nešče tou razloži!! Ge so pa že tej velki umetniki uspeli?????? Nigdi samo samofšečneži šteri ne dajo drugim zraven!

      5 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.