https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

Izobraževanje je najbolj učinkovit način za preprečevanje nestrpnosti

16.11.2020 ob 15:30  

16. november je mednarodni dan strpnosti. Biti strpen pomeni, da sprejemamo drugačnost. Nismo boljši, slabši, vzdržljivejši, šibki, svetli, temni ampak smo samo drugačni.  Vsak od nas ima edinstveno mesto in vlogo v tem našem svetu in življenju.


Mednarodni dan strpnosti, 16. november je spominski dan, ki ga je v Deklaraciji o načelih strpnosti razglasila Generalna konferenca UNESCO na svojem zasedanju 16. novembra 1995. Na današnji dan obeležujemo 25. obletnico sprejetja Deklaracije o načelih strpnosti.

Deklaracija je nastala kot odgovor na vzpon dejanj nestrpnosti, nasilja, terorizma, ksenofobije, agresivnega nacionalizma, rasizma, antisemitizma, izključevanja, marginalizacije in diskriminacije, ki so uperjena proti nacionalnim, etničnim, verskim in jezikovnim manjšinam, beguncem, priseljenim delavcem, priseljencem in ranljivim skupinam znotraj družb, kot tudi dejanj nasilja in ustrahovanja, ki so zagrešena nad posamezniki, ki uveljavljajo svojo svobodo mišljenja in izražanja – vse to ogroža utrjevanje miru in demokracije tako na nacionalni kot mednarodni ravni in predstavlja ovire pri razvoju obenem pa izpostavi tudi odgovornost držav članic, da razvijajo in spodbujajo spoštovanje človekovih pravic in temeljnih svoboščin za vse, brez razlikovanja glede na raso, spol, jezik, nacionalno poreklo, veroizpoved ali invalidnost, in da se borijo proti nestrpnosti. 

V deklaraciji je posebej poudarjen pomen izobraževanja o strpnosti. Izobraževanje je najbolj učinkovit način za preprečevanje nestrpnosti. Izobraževanje za strpnost bi se moralo obravnavati kot nujna obveznost v šolah. Ker strpnost ni nekaj samoumevnega in površinskega, ampak se je vanjo treba poglabljati in se o njej izobraževati, hkrati pa ji je treba posvečati stalno skrb ter jo nenehno negovati. Čeprav je problem nestrpnosti globalen, pa se največkrat pojavlja ravno na lokalni oziroma nacionalni ravni. Zato so za odpravo nestrpnosti potrebni ukrepi tako na globalni in lokalni kot tudi na individualni ravni.

O temi strpnosti in nestrpnost se je potrebno pogovarjati, kot tudi izpostaviti in ozavestiti pomen strpnosti in problematiko nestrpnosti ter spodbuditi medsebojno spoštovanje, razumevanje, sprejemanje ter posledično prijateljstvo in sodelovanje.

Foto: Pixabay

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      16.11.2020 ob 16:56 Joshua Mulquin gost

      Moja zadnja plača je bila 3200 USD za 18-urno deI0 na spletu. Prijateljica mojih sester že mesece v povprečju porabI 11 tisoč in dela prIbIIžno 26 ur na teden. Ne morem verjeti, kako enostavno je bilo, ko sem ga preizkusII. PotencIaI s tem je neskončen. To počnem .. www.maxjob3.com

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        17.11.2020 ob 19:11 gostitelj gost

        Izobraževanje je najbolj učinkovit način za preprečevanje nestrpnosti ! A res !!

        0 0 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        17.11.2020 ob 19:33 kilonja gost

        Seveda, priporočam ti volontersko delo v eni od Evropskih Mošej, izbiraš lahko med elitnimi lokacijami kjer sekajo glave ( Francija , Nemčija , Anglija ), lahko pa tudi v sosednjo Avstrijo skočiš pa malo izobraziš kozojebe da te bodo lažje razumeli . Strpnost si zatlačite nekam, imate tam od vaše strpnosti glave ki se sekajo po Evropi.

        0 0 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      17.11.2020 ob 20:02 kilonja gost

      Komunajzerji bi si mogli naliti čistega vina o strpnosti, o tem kako strpno govorijo o domači verski skupnosti . Podobno kot smo videli strpnost na protetsih v ZDA, pohodi za strpnost in proti nasilju, s sežiganjem, z orožjem v roki in z rasističnimi parolami zoper belce. Ena sama strpnost je te kot strpne ljudi.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.