https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

Svetovni dan študentov v luči epidemije

17.11.2020 ob 18:00  

Danes je svetovni dan študentov. 


Svetovni dan študentov je zaznamovan zaradi druge svetovne vojne. Po zgodovinskih podatkih so nacisti 17. novembra 1939 zavzeli študentske domove praške univerze. Več kot 1200 študentov so deportirali v koncentracijska taborišča, devet njihovih predstavnikov ubili na mestu, univerzo pa zaprli in jo namenili v uporabo nemškim okupacijskim silam. Študentje iz vse Evrope so zbežali v London, kjer je mednarodni študentski svet 17. november razglasil za svetovni dan študentov. Na ta dan so se tudi pozneje zgodili za študente pomembni dogodki, med drugim upora študentov v Grčiji in na nekdanjem Češkoslovaškem.

Vsi ti dogodki pa še vedno navdihujejo študente povsod po svetu v njihovih prizadevanjih za demokratično izobraževanje in demokratično družbo. Svetovni dan študentov je tako postal simbol za študentska prizadevanja po vsem svetu.

Letos se študentje soočajo s prav posebnim izzivom v času epidemije s koronavirusom. Epidemija je bila razglašena v sredini meseca marca. Študijski proces se je prekinil, večina študentov (ki študira zunaj kraja stalnega prebivališča) je zapustila študijska središča. Posledično je sledil tudi upad študentskega dela. Ta je v drugi polovici marca in aprilu upadel za 50 odstotkov, celotni trg študentskega dela pa le počasi raste, tako je bil v maju še vedno za okoli 40 odstotkov, v juniju pa 30 odstotkov nižji od lani.

Ponudba študentskega dela je v drugi polovici marca in v aprilu padla kar za 90 odstotkov. Mnogi študenti so tako ostali brez najpomembnejšega vira prihodka, saj so dohodki dijakov in študentov iz študentskega dela kar trikrat višji od štipendijskih sredstev.

Fotografije so simbolične

Ta nova dejstva predstavljajo velik problem za marsikaterega študenta, ki si je s pomočjo študentskega dela plačeval stroške študija, bivanja, prehrane in še česa. Ker se razmere ta čas še ne umirjajo, je le vprašanje časa, kdaj bo ta problematika privrela na dan in v kakšni obliki bo. 

Vir: Wikipedia

Foto: Pixabay

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.