https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

Otroci si želijo boljši svet

20.11.2020 ob 19:00  

Mednarodni dan otroka, 20. november, obeležuje dan, na katerega je Generalna skupščina Združenih narodov leta 1989 sprejela konvencijo o otrokovih pravicah. Na današnji dan slavimo otroke, prizadevamo si, da bi ustvarili svet, v katerem bi bili vsi otroci lahko srečni. Ta pomemben dan bo v Sloveniji potekal pod sloganom "vključite me, sem ključ do rešitve".


V 31 letih po sprejetju konvencije o otrokovih pravicah se je marsikaj izboljšalo. Smrtnost otrok, mlajših od pet let, se je skoraj prepolovila, več otrok je vključenih v izobraževanje (osnovnošolsko in srednješolsko) in ima dostop do pitne vode, kljub temu pa številni še vedno žrtve pomanjkanja, nasilja, diskriminacije in kršenja otrokovih pravic. V 21. stoletju še vedno tri milijone otrok, starih do pet let, umre zaradi podhranjenosti, 1,5 milijona otrok umre, ker niso cepljeni, več kot 300 milijonov jih ne obiskuje šole, več kot 150 milijonov jih je vključenih v otroško delo. Več kot 240 milijonov otrok pa živi na območjih, kjer potekajo vojne.

Na današnji dan so otroci prejšnja leta prevzemali vloge odraslih v gospodarstvu, medijih in šolah, kar jim je omogočalo, da je njihov glas slišan in upoštevan, obenem pa so opozarjali na položaj najranljivejših vrstnikov po svetu. Letos jim je to onemogočeno zaradi epidemije s koronavirusom.

V nekaj mesecih je koronavirus popolnoma spremenil življenja otrok in družin po vsem svetu. Ukrepi, kot so zaprtje šol in omejitve gibanja, so nujno potrebni, a s tem se spreminjajo ustaljene dnevne rutine otrok in jim onemogočajo številne dejavnosti. Obenem se starši in skrbniki soočajo z zaskrbljenostjo glede zdravja, dobrobiti svojih najbližjih ter tudi finančnimi skrbmi. Nekateri otroci so v teh časih bolj izpostavljeni nasilju in psihosocialnim težavam. Hkrati lahko strogi ukrepi za zajezitev pandemije povečajo tudi tveganje za spolno izkoriščanje in zlorabe. Ranljivosti in stiske otrok so se še povečale. 

Fotografije so simbolične

Otroci si želijo svet, v katerem imajo vsi otroci enake možnosti. Ko življenja ne zaznamujeta nasilje in diskriminacija in je zdravje otrok in mladih pomembno vodilo vseh. Kjer si vsi prizadevamo za trajnostni razvoj in okolje, ki bo omogočalo zdrav razvoj otrok. Otroci in mladi sodelujejo pri sprejemanju odločitev in imajo priložnost, da je njihov glas slišan, kjer imajo možnost osvojiti znanja in veščine, potrebne za življenje danes in jutri ter varno uporabljajo prednosti digitalne tehnologije. 20. november dan bo potekal v znamenju modre. Zakaj? Ker je modro, da podpiramo otroke. Ker je modro, da otroke postavljamo v središče naših sprememb. Ker je modro, da sledimo dobrim zgledom. Ker je modro, da razmišljamo o prihodnosti. Ker naš moder planet potrebuje, da postopamo modro.

Vir: Unicef.si

Foto: Unicef.si, Pixabay

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.