https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Katoliška cerkev sprejela nove smernice za zaščito žrtev spolnih zlorab

18.11.2020 ob 9:00  

Slovenska škofovska konferenca je sprejela nove smernice za zaščito otrok, mladoletnih in ranljivih odraslih v Katoliški cerkvi v Sloveniji, z njihovim sprejetjem pa je začel delovati tudi sklad za financiranje psihološke pomoči domnevnim žrtvam spolnih zlorab. Tega je SŠK ustanovila januarja letos.


Pravilnik o delovanju sklada določa, da se žrtvam oziroma domnevnim žrtvam zlorab katoliških duhovnikov, diakonov ali drugih verskih uslužbencev omogoči ustrezna strokovna psihoterapevtska pomoč, slednjo pa nudijo terapevti, ki jih s seznama izberejo žrtve same.

»Pogoji za koriščenje pomoči so, da nalog zanjo izda psiholog ekspertne skupine za zaščito mladoletnih in ranljivih odraslih, ki deluje pri SŠK, izdan račun terapevta in podpisana izjava žrtve, da koriščenje sredstev iz sklada ne prejudicira pravnih učinkov na cerkveno ali civilno-pravne kazenske in odškodninske postopke

Pravilnik tudi določa, da so člani ekspertne skupine in strokovni sodelavci, ki bodo nudili pomoč žrtvi, dolžni varovati tajnost osebnih podatkov in identiteto vseh vpletenih ter da denar za kritje terapije skladu krije škofija kraja, v kateri biva žrtev,« poroča STA.

Nove smernice za zaščito otrok, mladoletnih in ranljivih odraslih natančneje določajo postopke obravnav prijav ali zaznav spolnih zlorab, med drugim določajo, da je vsak klerik oziroma redovnik dolžan vsakič, ko izve ali ima utemeljene razloge za to, da verjame, da je prišlo do zlorabe, to prijaviti nadrejenemu.

Prav tako je verski uslužbenec "vsak sum, indic ali informacijo o spolni zlorabi (ne glede na čas dogodka), s katero je soočen pri ali v zvezi z opravljanjem verske dejavnosti", dolžan naznaniti centru za socialno delo, policiji ali državnemu tožilstvu, pri preiskovanju naznanjene spolne zlorabe pa je dolžan tudi ves čas dejavno sodelovati.

Kot sporočajo s SŠK je katoliška cerkev v Sloveniji prve smernice za ravnanje v primeru spolnih zlorab mladoletnih oseb s strani verskih uslužbencev sprejela leta 2006, posodobila pa jih je leta 2014. Zdaj je izdala nove, zajete pa so tudi dosedanje izkušnje obravnave spolnih zlorab, delo ekspertne skupine in dopolnjena zakonodaja Svetega sedeža za to področje, še piše STA.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      18.11.2020 ob 10:22 kilonja gost

      Raje bi s tem denarjem nudil psihološko pomoč duhovnikom ki kažejo pedofilska nagnjenja , oziroma bi vsak novomašnik mogel prestati razna psihični testiranja in jih obnavljat na 2 leti, preventiva namesto kurative. Ko je škoda otroku narejena je tako ali drugače nepopravljiva !. Še boljše bi pa recimor bilo razmisliti o ukinitvi celibata !

      10 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        18.11.2020 ob 11:02 gost gost

        Katoliška cerkev ( beri RKC, da ne bodo krive tudi vse ostale) sprejela nove smernice za zaščito žrtev spolnih zlorab; v kolikor v RKC ne obvladajo zadeve prepovedati delovanje RKC.

        9 4 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        18.11.2020 ob 18:11 963 gost

        Tu se pa celo strinjam s tabo. Do spolnih zlorab s strani duhovnikov enostavno ne sme več prihajati.

        3 0 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      18.11.2020 ob 10:28 Ashton Repin gost

      Začnite delati doma z našo organizacijo. To je najbolj denarno nadomestilo, kar sem ga kdajkoli naredil. V petek sem dobil brezhiben Audi 5, ko sem prejšnji mesec zaslužil 36259 USD. Začel sem res pet mesecev pred tem In za vse namene takoj pridobil 96 USD na uro. obiščite to spletno stran neposredno tukaj. www.maxjob3.com

      2 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      18.11.2020 ob 13:26 miro gost

      Psihopat!! Ukinitev RKC !!! Zakaj ???? Takih kot si ti nobeden ne tretira kot bitja ki je sposobno razmišljati in živeti v svetu svobode!!! Žalostno ,vendar resnično!!!!

      2 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      18.11.2020 ob 16:55 gost

      VSEKAKOR PSIHOPAT!!!!!!!!!!!!! neglede na veroizpoved! tako nizkotno se ne razmišlja, pa živiš med temi ljudmi povrh pa ti še kruh dajejo!

      4 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      18.11.2020 ob 18:14 Komunistič Radojko gost

      Od zdaj naprej bodo farji lahko jebali samo levičarke, ker njihovi partnerji so itak pedri

      3 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      18.11.2020 ob 21:15 d gost

      se vere ukinoti,pa de se ok

      3 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.