https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

Spolno nasilje se najpogosteje odvija v otroku domačem okolju

18.11.2020 ob 13:30  

Danes obeležujemo Evropski dan za zaščito otrok pred spolnim izkoriščanjem in spolno zlorabo, katerega je Svet Evrope, na pobudo Slovenije, razglasil 18. novembra 2017. 

Pred tremi leti, 18. november je Svet Evrope na pobudo Slovenije razglasil za Evropski dan za zaščito otrok pred spolnim izkoriščanjem in spolno zlorabo. Namen ustanovitve tega dneva je zaščita otrok. Spolna zloraba in nasilje otrok predstavljata najhujšo obliko kršenja otrokovih pravic. Spolno nasilje se najpogosteje odvija v otroku domačem okolju. Otroci pa se zaradi strahu, groženj, sramu ali krivde bojijo spregovoriti o stvareh, ki se jim dogajajo. "Vsaka peta oseba v Sloveniji je v otroštvu doživela vsaj eno obliko spolnega nasilja, vsaka sedma pa vsaj dve," poroča STA. Najpogostejši obliki spolnega nasilja sta dotikanje in razkazovanje. Le 6 odstotkov žrtev vloži kazensko ovadbo in vsako četrto sojenje se konča brez obsodbe. 

Policija novembra in decembra posebno pozornost nameni zaščiti ranljivejših skupin, kot so otroci in ženske. Opozorili so, da v času epidemije koronavirusa in spremenjenih razmer žrtve nasilja težje pokličejo na pomoč. Zato policisti pozivajo vse, ki zaznajo nasilje, naj to prijavijo na policijo. Obravnava nasilja v družini predstavlja precejšen del delovanja policije. Letno obravnavajo okoli 80.000 različnih kaznivih dejanj, med njimi je več tisoč primerov nasilja v družinskem okolju.

Letošnje leto posebej zaznamujejo ukrepi za zajezitev širjenja koronavirusa, ki imajo velik vpliv na družinsko dinamiko. Veliko podjetij in ustanov je zaprlo svoja vrata, zaprte so tudi šole. Zato mnogi čas preživljajo v družinskem okolju, kar postavlja na preizkušnjo vse odnose, so povzeli na policiji. Dodajajo še, da je dolžnost vseh, tako sorodnikov kot sosedov in tudi naključnih opazovalcev, učiteljev, strokovnih delavcev, zaposlenih v zdravstvu in ostalih, da o opaženih stiskah ter morebitnih posledicah nasilja obvestijo pristojne institucije.

Na policiji opozarjajo, da lahko pride do povečanja trenj za domačimi stenami. Nasilnim razmeram doma so bolj izpostavljeni otroci in ženske. Prezreti se pa ne smemo niti otrok, ki živijo v neurejenih družinskih razmerah in jim šola predstavlja edini varen kraj.

Državni zbor je 26. oktobra 2016 potrdil spremembe Zakona o preprečevanju nasilja v družini, ki vpeljujejo ničelno toleranco do nasilja v družini, vključno do telesnega kaznovanja otrok. Raziskave so pokazale, da otroci zaradi nasilja v družini trpijo veliko škodo, zato potrebujejo pomoč, da prebolijo, se ponovno najdejo. Veliko otrok je prepričanih, da so tudi sami delno krivi oziroma, da so odgovorni za ustvarjanje mirnega vzdušja v družini. Vendar pa krivda ni nikoli otrokova!

Foto: Pixabay (Fotografije so simbolične)

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      18.11.2020 ob 16:58 gost

      Nasilneže je potrebno izseliti iz družbe ,med zveri v rezervate

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.