https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

V Sloveniji več moških kot žensk

19.11.2020 ob 18:55  

Danes se obeležuje mednarodni dan moških. Ta dan se praznujemo od leta 1999, danes v več kot 70 državah širom sveta. Povprečni predstavnika tega spola v Sloveniji se imenuje Franc, star je 42 let, visok je 178 cm in težek 85 kg. Povprečno 2 uri na teden se ukvarja s športom, skoraj vsak dan uživa sadje in zelenjavo ter ne kadi.


Danes so središču pozornosti moški, predvsem njihovo zdravje in izboljšanje odnosov med spoloma. V družbi, družini, zakonu in pri vzgoji otrok je vloga moških zelo pomembna.

V Sloveniji več moških kot žensk

Po najnovejših podatkih SURS-a, zbranih do 1. julija 2020 ima Slovenija 50,2 odstotka moških prebivalcev in 49,8 odstotka ženskih prebivalk. Moških je za 8.840 več kot žensk. V Evropski uniji so le še tri države poleg Slovenije, ki imajo več moških prebivalcev, in to so Malta, Luksemburg in Švedska.

Razlog za tolikšno večjo populacijo moških je povečano priseljevanje tujih državljanov, predvsem moških zaradi zaposlitve. To se odraža tudi v starostih skupinah, saj najizraziteje število moških presega število žensk v starosti od 20 do 50 let, torej v aktivni dobi (1. julija 2020 je bilo moških v tej starosti 53.000 več kot žensk ali 53 odstotkov vseh prebivalcev te starosti).

V občini Murska Sobota več žensk

Število moških najizraziteje presega število žensk v občinah Šentrupert, Osilnica, Zavrč in Cerkvenjak. V vsaki od omenjenih občin je bilo 1. julija 2020 moških za najmanj petino več kot žensk. V občinah Murska Sobota, Ankaran, Poljčane in Dobrovnik pa je število žensk najizraziteje presegalo število moških, in sicer v vsaki za več kot 5 odstotkov.

Moški bodo živeli dlje

Statistični urad beleži, da je od 62. leta naprej številčno razmerje med spoloma obrnjeno, moških je manj kot žensk. Velja, da je splošno zdravstveno stanje pri moških slabše kot pri ženskah, zaradi manj zdravega življenjskega sloga. Moški umirajo zato v povprečju mlajši. Povprečna starost umrlih moških prebivalcev za leto 2010 je 74 let, za ženske pa kar 82 let. Tudi pričakovano trajanje življenja ob rojstvu v letu 2019 je za moške nižje; dosegli bi naj povrečno 78,5 let, medtem ko bi ženske naj dosegle v povrečju 84,2 leta. Vendar projekcije za prihodnja desetletja predvidevajo podaljševanje življenja za oba spola v vseh državah Evropske unije, pri čemer pa naj bi se razlika med spoloma počasi zmanjševala. V Sloveniji naj bi dečki, rojeni leta 2100, lahko pričakovali, da bodo živeli 89 let, deklice pa 93 let.

Fotografije so simbolične

Vir: SURS

Foto: Pixabay

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      19.11.2020 ob 19:11 George Skillen gost

      Moja zadnja plača je bila 3200 USD za 18-urno delo na spletu. Prijateljica mojih sester že mesece v povprečju porabi 11 tisočakov In deIa približno 26 ur na teden. Ne morem verjeti, kako enostavno je bilo, ko sem ga preizkusil. Potencial s tem je neskončen. To počnem .. www.maxjob3.com

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      19.11.2020 ob 19:12 Riley Ferrari gost

      Moja zadnja plača je bila 3200 USD za 18-urno delo na spletu. Prijateljica mojih sester že mesece v povprečju porabi 11 tisočakov In deIa približno 26 ur na teden. Ne morem verjeti, kako enostavno je bilo, ko sem ga preizkusil. Potencial s tem je neskončen. To počnem .. www.maxjob3.com

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      19.11.2020 ob 22:40 kilonja gost

      Seveda je več moških v SLoveniji kot žensk, samo noben ne govori odkrito zakaj se je razmerje spremenilo, vam bom jaz povedal, tisoče moških migrantov z juga se naseljuje pri nas.Pa še Bošnjakinje in šiptarke si če je tak meddružinski dogovor, morejo od doli vlačiti moške sem, kot da nimajo že tu dovolj svojih čefu.rjev. Poznam osebno dva taka primera ! Kot srednji vek.

      8 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        19.11.2020 ob 22:42 kilonja gost

        se opravičujem, sem spregledal da ste v članku omenili porast števila moških zaradi migracij moških z juga, pardon ;).

        3 2 Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      20.11.2020 ob 6:07 Michael Wheare gost

      Začnite delati doma z našo 0rganizacijo. To je najbolj denarno nadomestIIo, kar sem ga kdajkoII naredil. V petek sem dobil brezhiben AudI 5, ko sem prejšnji mesec zaslužil 36259 USD. Začel sem res pet mesecev pred tem in za vse namene takoj pridobil 96 USD na uro. obiščite to spletno stran neposredno tukaj. www.maxjob3.com

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      20.11.2020 ob 8:08 gost

      Zato da je več moških kot žensk je kriva vlada Janeza groznega. Meja nam pušča kot švicarski sir sami migrantski pizdeki moški. Mi pa njim na veliko ponujamo azil into tisti drekaš keri je v opoziciji najbolj lajal vedno in njegovi hlapci . Janez grozni, Hojs, Jelinčič, Grims, itd. Verjetno iz teh izmečkov Hojs naredi vojsko kero bo postavil na mejo.

      1 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.