https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Med proizvodnjo izdelkov nastajajo velike količine »nevidnih odpadkov«

22.11.2020 ob 6:00  

Med 19. in 29. novembrom poteka evropski teden zmanjševanja odpadkov, ki letos v središče postavlja velike količine odpadkov, ki nastanejo med proizvodnjo izdelkov, t.i. »nevidne odpadke«.

Snovalci evropskega tedna zmanjševanja odpadkov navajajo primer, da med proizvodnjo pametnega telefona z maso približno 200 g nastane kar 86 kg odpadkov, ki jih uporabnik ne vidi.

Potrošniško usmerjena družba, v kateri živimo, se bo morala začeti zavedati teh velikih količin odpadkov, ki nastajajo pri izdelavi novih izdelkov in jih posredno proizvedemo z nakupom teh izdelkov.

V predelovalnih dejavnostih v Sloveniji je v lanskem letu nastalo 1.345.655 ton odpadkov, kar je 16 odstotkov vseh v tem letu nastalih odpadkov. Od teh je največ izviralo iz dejavnosti proizvodnja kemikalij in kemičnih izdelkov, sledila je proizvodnja papirja in izdelkov iz papirja ter proizvodnja kovin.

Količinsko je največ odpadkov v predelovalnih dejavnosti nastalo med procesom oblikovanja ter fizikalne in mehanske površinske obdelave kovin in plastike (24 %), sledili so gradbeni odpadki in odpadki iz rušenja objektov (19 %) ter odpadki iz anorganskih in organskih kemijskih procesov (tudi 19 %).

V predelovalnih dejavnostih je lani nastalo tudi 84.888 ton nevarnih odpadkov, ki so predstavljali več kot polovico (58 odstotkov) vseh v Sloveniji nastalih nevarnih odpadkov v letu 2019.

Med proizvodnjo nastajajo tudi velike količine odpadne embalaže. Med vsemi odpadki, ki so lani nastali v Sloveniji, je bilo 292.425 ton odpadne embalaže. V proizvodnih in storitvenih dejavnostih je nastalo 58 odstotkov te embalaže, preostalo pa v gospodinjstvih.

Med odpadno embalažo iz proizvodnih in storitvenih dejavnosti je bilo največ papirne in kartonske embalaže, in sicer 46 odstotkov. Plastične in mešane embalaže je bilo 28 odstotkov, lesene embalaže 15 odstotkov ter 11 odstotkov drugih vrst odpadne embalaže.

V predelovalnih dejavnostih je bilo lani uporabljenih tudi 220 milijonov m3 sveže vode. Za proizvodne procese in hlajenje je bilo uporabljenih 217 milijonov m3 vode, 3 milijoni m3 pa so bili uporabljeni za sanitarne in druge namene.

Največ te vode, in sicer 152 milijonov m3 ali 69 odstotkov, je bilo v omenjenem letu uporabljene v proizvodnji kovin in kovinskih izdelkov. V proizvodnji kemikalij, kemičnih izdelkov, farmacevtskih surovin in preparatov je bilo uporabljenih 18 odstotkov te vode, v proizvodnji papirja in izdelkov iz papirja 7 odstotkov, v proizvodnji živil in pijač 3 odstotke, 3 odstotke pa so je uporabile ostale predelovalne dejavnosti.

Predelovalne dejavnosti pomembno prispevajo tudi k emisijam v zrak. V letu 2018 so v zrak izpustile 3,12 milijona ton emisij ogljikovega dioksida (CO2), 5.870 ton emisij dušikovih oksidov (NOx) in 220 ton emisij metana (CH4). Nstlo pa je tudi 1.270 ton emisij trdnih delcev PM10, kar je bilo skoraj četrtina vseh emisij trdnih delcev v Sloveniji.

Vir: SURS

Foto: Pixabay

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      22.11.2020 ob 7:03 Archer Whitfield gost

      Začnite delati doma z našo organizacijo. To je najbolj denarno nadomestilo, kar sem ga kdajkoli naredil. V petek sem dobil brezhiben Audi 5, ko sem prejšnji mesec zaslužil 36259 USD. Začel sem res pet mesecev pred tem in za vse namene takoj pridobil 96 USD na uro. obiščite to spletno stran neposredno tukaj. www.maxjob3.com

      0 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.