https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Prašičerejci se soočajo s težavami v celotni verigi

24.11.2020 ob 6:00  

Predsednik Slovenske zveze prašičerejcev Alojz Varga je opozoril, da je drugi val epidemije s korona virusom v kmetijstvu še posebej prizadel prašičerejo. Položaj prašičerejskih kmetij se je poslabšal, saj s trenutnimi cenami, ki jih dosega svinjsko meso na naših trgih, si kmetje niti ne pokrijejo stroškov pridelave. Kmetje se soočajo tudi s težko odprodajo prašičev.

Varga je za STA povedal, da imamo danes v Sloveniji na razpolago od 2500 do 3000 prašičjih pitancev, pripravljenih za odkup, vendar jih zaradi zmanjšane porabe, kmetje ne morejo prodati. Trenutna cena je 1,31 evra na kilogram tople mase pri 56-odstotni mesnatosti, kar je 62 centov nižje od cene pred spomladanskim izbruhom novega koronavirusa.
"Finančna pomoč, ki se bo na podlagi v četrtek sprejetega vladnega odloka dodelila po pravilih de minimis, je najkrajša in najhitrejša možna pot, da nam ministrstvo za kmetijstvo priskoči na pomoč in blaži ekonomske težave, ki so zajele vse prašičerejske kmetije," je dejal Varga za STA.

Direktor Kmetijsko gozdarskega zavoda Murska Sobota Franc Režonja je zadovoljen s sprejetimi ukrepi in državno pomočjo, ki pomagajo prašičerejcem, obenem pa opozarja na problem odkupa. Finančna pomoč prašičerejcem ni dolgoročna rešitev. Živali kljub temu ostanejo na kmetijah, saj jih predelovalna industrija, klavnice in drugi pogodbeni partnerji ne bodo odkupili, kmetje ne morejo na novo vhlevljati in nastane težava v celotni verigi.

"Vemo, da smo v Sloveniji s prašičjim mesom 35-odstotno samooskrbni in glede na to samooskrbo o težavah v prašičereji ne bi smeli govoriti. Če bi dejansko uporabljali slovensko meso, kot se oglašuje, zastojev v prodaji ne bi smelo biti, prav tako ne bi smela cena toliko pasti," je prepričan Varga.

V Slovenski zvezi prašičerejcev so zato predlagali takojšnjo ureditev masnih bilanc in takojšnji začetek izvajanja Izbrane kakovosti za prašičje meso. Le tako bo mogoča sledljivost in potrošnik bo vedel, kdaj kupuje meso slovenskih prašičerejcev.

 Foto: Pixabay (Fotografije so simbolične)

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      24.11.2020 ob 8:40 gost

      Šče to malo ka su lejku odali njin je čistilec bazenov prepovedal. Kajti nesmijo se opravljati koline ka je bilo v ton časi najbokše. Tak smu se vaj najeli pa na žgali ka se je vse iskrilo. To je bilo veselo.

      12 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      24.11.2020 ob 8:47 gost

      Čim manj teh kmetij in čim manj prašičev je pogoj za bolj zdravo življenje.

      12 15 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      24.11.2020 ob 10:44 gost

      Zakaj ste Prekmurci med najbolj bolnimi v Sloveniji? Ker pojeste preveč svinjskega mesa in spijete preveč vina. Dokazano.

      10 14 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      24.11.2020 ob 11:44 gost gost

      Viva zadnjiva, ka ščeta povedati, naj ne jemo mesa. Viva samo jejta travo, ka mislita, ka ta sto let živela, pa tudi če ta, ta te že redniva kriplina. Kvaliteta je nad kvantitetov, če znata, ka je tou. Beda ena.

      15 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      24.11.2020 ob 12:03 gost

      Vse v zvezi z prašičerejo je zapravil takratni veliki šef Židan!! On nas je spravil v rit in nas rine z svojo stranko še globlje! Kak s svinjino tak z teranom! Tole pa so banditi!!!!!!!

      6 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      24.11.2020 ob 12:08 gost gost

      Ne sekejraj se ti zadnji. Zaj pride na obisk k tebi puklasti janoš pa de vse zrihto, ka ščeš. On se v vse razmi in je eden in edini nezmotljivi. Te de raj na zemlli za vas bedne. On de se pasmejo, kak ste glupi.

      10 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      24.11.2020 ob 12:12 gost

      On vsaj nekaj dela njegovi protijni ma gobce stegujejo vej pa se v nikoj ne razmijo šalabazari z tebov vred!!!!!!!!

      1 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      24.11.2020 ob 13:59 sivi gost

      Ukiniti subvencije velkim kmetom.

      8 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      24.11.2020 ob 16:07 gost

      Meni nihče nede prepovedal svinjsko ribico jesti pa tunke toga boga nega. Pa vsi keri ste tu tak pametni šče drek od svinje pojejte samo či van što zašenki da.

      7 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      24.11.2020 ob 19:19 Lendavski nadvojvoda(original) gost

      Gost,poznavalec,kaj je po tvoje svinjska ribica,gastrom ti...

      0 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      25.11.2020 ob 8:54 gost

      Lendavski,,,,,, tvoja zabita prazna glava, štekaš hempek.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.