https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

Odkrili pojav ptičje gripe pri labodu

24.11.2020 ob 14:00  

Včeraj so iz Nacionalnega veterinarskega laboratorija obvestili Upravo za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, da je bil poginuli piranski labod pozitiven na visoko patogeno aviarno influenco, pri njem so potrdili podtip H5N8, ki pa ni nevaren za ljudi.

Aviarna influenca, ki je nam bolj znana kot ptičja gripa, je zelo nalezljiva virusna bolezen, ki lahko prizadene vse vrste ptic. Za človeka virus neposredno ni nevaren, se pa hitro širi in se največkrat prenese s stikom iz divjih ptic na domačo perutnino. Tudi človek je lahko prenašalec, in sicer s kontaminirano obutvijo, opremo in prevoznimi sredstvi.

 

Uprava rejce poziva na previdnost

Rejce perutnine so pozvali, naj bodo v tem času še posebej pozorni na kakršnekoli spremembe pri svojih živalih in v primeru le-teh, kot so pogini, padec nesnosti, neješčnost, spremembe v obnašanju živali, nemudoma obvestijo veterinarja. Temelj za preprečevanje vnosa bolezni v rejo je dosledno izvajanje biovarnostnih ukrepov, so še navedli.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      24.11.2020 ob 17:09 vsevišnji gost

      nam pomori, zaj se pa spet ptičja gripa zliva nad to ubogo deželico na oni strani Alp. Nej zadosta kitajskih leptiruf pa picekuf, zaj še pa ponovno tej labudeki. Ha, smo vas pa zajebnuli, eli inači, zajebnu vas je Janči Ivan Grozni pa nas je pred vami labudekami notri v vukojebine zapru, tak ka vij lejku širite vražju mater. Janček je ži pred prvin valun kuroneka čutil, da prijde decembra gripa ptijc, nemestu človeške gripe, pa se pubrigal za nas. Tak, ka edijnu kovidek nas malu jebe, vse druge betege pa je Janči Grozni "odtiral". Nega rakuf, nej pljučnic, nej kapij, skratka samu ji en betek - STRAŠNI KURONEK, KI BO TRAJAL DO 2072 LETA.

      1 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.