https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Prebivalec Slovenije lani zavrgel povprečno 67 kg hrane

06.12.2020 ob 6:00  

Prebivalec Slovenije je v lanskem letu proizvedel povprečno 1,3 kg odpadne hrane na teden, v celem letu pa 67 kg. Največ hrane se je zavrglo v gospodinjstvih, kažejo podatki Statističnega urada.

Lani je prebivalec Slovenije zavrgel z 1 kg manj hrane kot leto pred tem, kljub temu da je bila celotna količina proizvedene odpadne hrane nekoliko večja. Skupno je bilo namreč lani proizvedene 140.804 ton odpadne hrane, predlani pa 139.856 ton.

Po oceni je bilo v odpadni hrani 39 odstotkov užitnega dela, ki bi ga, s pravilnim odnosom do hrane ter z nekaj iznajdljivosti lahko preprečili ali vsaj zmanjšali. Preostalih 61 odstotkov odpadne hrane pa je bil v običajnih razmerah neužitni del, ki se ga navadno ne da zmanjšati, na primer kosti, olupki, lupine ipd.

Največ hrane zavržene v gospodinjstvih

Polovica odpadne hrane, nastale v 2019, to je skoraj 69.900 ton, je izviralo iz gospodinjstev. Skoraj tretjina oz. 44.400 ton odpadne hrane je izvirala iz gostinstva in drugih dejavnostih, v katerih se streže hrana, ko so na primer šole, vrtci, bolnišnice in domovi za ostarele.

Desetino ali približno 14.450 ton odpadne hrane je bilo ustvarjene v distribuciji in trgovinah z živili, in sicer zaradi poškodb pri transportu, nepravilnega skladiščenja ali pretečenega roka uporabe. Malo manj kot desetina oz. nekaj več kot 12.100 ton odpadne hrane pa izvira iz proizvodnje hrane, vključno s primarno proizvodnjo hrane.

Večina odpadne hrane je bilo predelane v bioplinarnah in kompostarnah

Polovica vse lani nastale odpadne hrane je bila predelana anaerobno v bioplinarnah, 28 odstotkov je bilo aerobno predelnih v kompostarnah, petina pa je bila pred odlaganjem biološko stabilizirana v obratih za mehansko biološko obdelavo mešanih komunalnih odpadkov.

Za preostalo odpadno hrano, ki prestavlja 2 odstotka celotne količine, pa so bili uporabljeni drugi načini obdelave, kot so na primer sosežig in sežig, ponovno rafiniranje olja ter drugi postopki biološke predelave.

Vir: SURS

Foto: Pixabay

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      06.12.2020 ob 8:38 gost

      Nej ga srati. Gdo meče,,, bogatuni,,, srmak nebo metal hrano. Zato ne seri te ka vsak Slovenec meče hrano. To je isto kot če gdo oropa banko in dodo rekli vsi so jo oropali. Naj bo enkrat jasno to so prekleti bogatuni keri vse kupijo kar vidijo. Ne morejo pa vsega požderati. Pa pač zavržejo kaj pa je to takega za njih. To je to pa ne ga srat da vsi zavržemo. Štekate prekleti statisti nesposobni.

      9 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        06.12.2020 ob 12:12 gostitelj gost

        Prebivalec Slovenije lani zavrgel povprečno 67 kg hrane, nek se vidi razkošje in bogastvo, rezultat hiper produkcije ! Problem je le z minimalno plačo ??

        4 0 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      06.12.2020 ob 8:49 gost

      Ni čudno, če taki beli kruh pečejo, da je že drugi dan plesnivi. V Jugoslaviji smo imeli nekaj vrst kruha, a je bil to KRUH, ki si ga lahko jedel še po petih dnevih.

      13 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      06.12.2020 ob 9:28 gost

      Zakaj pa ne pišete, koliko hrane se zavrže v trgovinah in gostinskih obratih ob koncu delovnega časa, niti slučajno pa jim ne pride na pamet, da bi to hrano podarili - razdelili siromašnim ali pa zadnjo uro prodajali po zelo znižani ceni. Namesto tega hrano zmečejo v sode za odpad. Pojdite si enkrat to pogledat (če vas pustijo zraven) pa boste videli na lastne oči. Rajši ogromno te hrane zavržejo kot pa bi jo podarili. evo to je Slovenija.

      12 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        06.12.2020 ob 9:37 gost

        To je obraz današnjih kapitalistov. Tudi veliki kmetje v EU raje sadje in druge pridelke uničijo kot znižajo cene.

        9 0 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        06.12.2020 ob 17:16 hrana gost

        9:28......... Trgovina ,ali lokal ,če podari hrano mora seveda plačati inšpekcijo ,da pregleda .Nišče pa ne bo plačeval inšpekcije saj je v zgubah . Mi nismo ,kot ostale države pri nas se vse zaračuna .Delal sem v Nemčiji in od 18 ure pa do 21 ure do zaprtja je sadje in mesnati izdelki pečeni bilo znižano za 50 °%

        3 0 Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      06.12.2020 ob 11:00 ferek renkoski gost

      Kdo pa te to vaga ,da ste tak natančni pri kg ?

      6 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      06.12.2020 ob 19:40 ragg gost

      I started working online in the past three months when the corona was at its peak and made a hand some package. I urge every one to try it when the second wave of corona is troubling our lives once again here is a link for information.... https://bit.ly/39JrDqt try it once no instant cash or credit card involved/

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      07.12.2020 ob 14:44 ne nas basat gost

      moja družina bi naj zavrga 268 kg hrane (4 članska). A se vi hecate, niti bogatuni to ne zavržejo, to kar jejo bogatuni-kapitalisti, to ni hrana. Poznam družino, ki si z euri briše rit, ko si pa pri nih pa standardno: čips, konzerve, slatki sokovi, pa hrana z birtije, ki je enkrat bila mastna, da bi lahko olje prodajal. To pa ni hrana, to lako oni odvržejo, ta družina še okoli sadjani hodila, da bi enkrat videl vsaj kako jabolko na mizi. In posledično teh hrani so tudi kilogrami, ki jih pa ljudje ne morejo odpisati. Tak, da v hrani je treba ločit tudi hrano in odpad hrane, saj pa čips ja ne more biti hrana.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.