https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

Med pomurskimi občinami najgosteje naseljena Murska Sobota

19.01.2021 ob 6:00  

Za Slovenijo je značilna razpršena in redka poselitev. Prebivalstvo je zgoščeno v večjih urbanih središčih, prometno težje dostopna območja pa so redkeje poseljena. V drugi polovici leta 2019 so v Sloveniji na kvadratnem kilometru površine živeli povprečno 103 prebivalci, kažejo podatki Statističnega urada.

Med občinami so razlike v poselitvi zelo velike, saj so občine po površini in tudi po številu prebivalcev zelo različne. Najgosteje naseljena je bila Občina Ljubljana, kjer na površini enega kvadratnega kilometra živi nekaj več kot 1000 prebivalcev (1070). Ljubljana sodi v osrednjeslovensko statistično regijo, ki je tudi med regijami najgosteje naseljena.

Ljubljanski občini po gostoti poselitve sledita občini Maribor, kjer je na kvadratnem kilometru živelo 760 prebivalcev, in Izola z 573 prebivalci na kvadratni kilometer.

Najredkeje naseljena je bila občina Solčava s 5 prebivalci na kvadratnem kilometru površine, sledili sta občina Bovec z 8 prebivalci na kvadratni kilometer in občina Jezersko z 9 prebivalci na kvadratni kilometer. Med statističnimi regijami je bila najredkeje naseljena Primorsko-notranjska regija.

V Pomurju je bila najgosteje naseljena občina Murska Sobota, kjer je na kvadratnem kilometru živelo preko 290 prebivalcev. Sledili sta ji občini Odranci z 237 prebivalci na kvadratni kilometer ter Radenci s 150 prebivalci na kvadratni kilometer.

Najmanj naseljena v Pomurju je bila občina Hodoš. Tam je na kvadratnem kilometru prebivalo 20 oseb. Sledili sta občini Šalovci 24 osebami na kvadratni kilometer ter občina Kobilje, kjer je na kvadratnem kilometru živelo 28 oseb.

Vir podatkov: SURS

Foto: Pixabay

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      19.01.2021 ob 12:30 Murska Sobota gost

      novinarju, ki je to sporočil dati Vegovo priznanje, pa ne bo Kobilje z ne vem koliko kvadratnih kilometrov najbolj naseljeno z 300 prebivalci. Upam da ste odkrili NOVO AMERIKO, butnglavci zarukani.

      4 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      19.01.2021 ob 12:36 .............. gost

      maš prav, občina Kobilje ima cca. 20 kvadratnih kilometrov i bi naj z 300 prebivalci bila bolj poseljena kot Sobota, da te kap trufi, rejsan bi piscu članka mogli dati 3 veguva priznanja, za odkrit dokaz sposobnosti novinarja in umetnikov geodetsva in geogravstva iz Slovenije oz. Prekmurja

      4 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      01.02.2022 ob 15:21 Sexy gost

      Zmenki zaradi seksa v vašem mestu - 𝐖𝐖𝐖.𝐌𝐘𝟐𝟏.𝐅𝐔𝐍

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.