https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

Prvega decembra nadenemo rdečo pentljo v znak boja proti aidsu

01.12.2020 ob 8:24  

Čeprav smo se znova znašli v pandemiji in z novo boleznijo, pa je znanje o virusu HIV in bolezni, ki jo povzroča, aidsu, stroki znanega že veliko novega. Okužba tako ob ustreznem zdravljenju ne pomeni več gotove smrtne napovedi. Ključnega pomena pa zagotovo še vedno ostaja ozaveščanje. Tudi letos bodo potekale aktivnosti o ozaveščanju, večinoma pa se bodo preselile na splet.

 

Znakov, da ste okuženi z virusom HIV ali hepatitisom B ali C, ni lahko prepoznati, saj obolenja potekajo prikrito, po mnogih letih pa privedejo do resnih zdravstvenih težav. Ob dnevu boja proti aidsu, zato vsako leto zdravstvene organizacije in njihovi delavci opozarjajo na pomembnost preventive. Študenti medicine v Sloveniji tradicionalno organizirajo stojnice, kjer ozaveščajo o bolezni in delijo brezplačne kondome, pripravijo predavanja za dijake in študente, v nekaterih bolnišnicah pa organizirajo brezplačna testiranja, ki jih organizirajo tudi nekatera društva, kot je ljubljanska Legebitra. V letošnjem letu je takšna preventiva zaradi pandemije novega koronavirusa otežena, a namen ostaja. Po podatkih NIJZ so letos (do 20. novembra) v Sloveniji na novo zabeležili 28 novih diagnoz okužbe, kar je za 6 manj kot v letu 2019 in najmanj v zadnjih desetih letih. Okužilo se je 6 žensk in 22 moških. Aids so letos diagnosticirali pri petih osebah, pri vseh pa je bila okužba z virusom HIV zaznana v istem letu. Ena oseba HIV pozitivna je umrla, a ne zaradi aidsa, še poroča NIJZ.

 

Foto: Unicef/Farran

Tudi UNICEF opozarja, da so se zaradi pandemije v mnogih državah tretjega sveta srečali s težavami, povezanimi z zagotavljanjem zdravstvenih storitev za bolnike, okužene z virusom HIV. V svojem letnem poročilu navajajo, da se je v lanskem letu vsakih 100 sekund z virusom HIV okužil otrok oziroma mladostnik, mlajši od 20 let. Skupno število otrok, ki živijo s HIV, je tako naraslo na 2,8 milijona. Poročilo se letos osredotoča na otroke, mladostnike in nosečnice, ki živijo s HIV in opozarja, da so prav te skupine najbolj zapostavljene in ostajajo med redko zdravljenimi. Poročilo navaja, da je v letu 2019 zaradi aidsa umrlo skoraj 110. 000 otrok. Tudi v Sloveniji je bil prijavljen en primer okužbe pri otroku, starem sedem let. Okužba se je prenesla z matere na otroka pred, med ali po porodu leta 2013. NIJZ poziva: "Da bi v prihodnosti preprečili rojstva s hivom okuženih otrok, moramo v Sloveniji čim prej uvesti presejanje nosečnic na okužbo s hivom."

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      01.12.2020 ob 9:26 gost

      To rdečo pentljo si okrog kurca naj nadenejo levičarji na čelu z Df in raper Zlatkojem. Oni podpirajo pedre in transeksualce, ki širijo virus Hiv.

      1 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      01.12.2020 ob 10:04 gost

      Ne ne motiš se, pedofili in pedri prevladujejjo med levico prav tako koka, vprašaj kaj o tem Meseca in njegovo company, pedofili so pa še v nsi-cerkev Ta nsi pa združena levica bi se morali združiti oboji so lopovi prve vrste. Komunisti-Cerkev isti. Ti dvoji so največ oropali Slovenijo.

      1 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        01.12.2020 ob 10:25 gost

        Sem bral bloge Mitje Kunstlja in sem marsikaj izvedel o Janši in njegovih, Janšo poznam tudi iz mladosti kakšen problem je že takrat bil. SDS mladino s koko je posnel njihov nekdanji poslanec Čuš. Tudi poslanka Irglova o koki marsikaj ve, pa še veliko njih. To so dejstva, tisto o Luki so pravljice Janševih medijev.

        5 1 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        01.12.2020 ob 14:27 Štef gost

        Kdo pa ima več pedofilov kot RKC levi pedri se pa z desnimi itak ne bi skup spravlali ka tej že od daleč smrdijo

        1 1 Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      01.12.2020 ob 10:57 gost gost

      Ti zadnji gost, si rejsan tak fuknjeni in brez mozga, ka lejko pišeš takše bedarije. Največ pokvarjencof, pa drinkerof, pa še kaj je v tvoji lopovski stanki, na čelu z puklastin. To verjetno znaš, samo neščeš priznati, kak še drugi nej. Zaj, kda de puklasti s svojo stranko odleto za vse večne čase, te lejko njegovi privrženci, šteri ne vejte zakoj ga podpirate šli z njin, če de vas ščel meti. Ali te se pa kamoflirali pa bote najbole ponižni državljani. Desni so že večkrat, ko jim je gorelo pod nogami dokazali,ka to znajo.

      4 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        01.12.2020 ob 11:00 gost

        Saj veš kaj velja za desne. ENKRAT IZDAJALEC, VEDNO IZDAJALEC. ENKRAT HLAPEC, VEDNO HLAPEC.

        5 1 Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      01.12.2020 ob 11:42 gost

      Ne, ne motiš se, koko so našli na zborovanju levice, sploh Kordiš in Violeta sta nenehno pod vplivom koke, pedre pa ve se kdo jih podpira, če si vsaj malo gledal levičarsko pop tv pa rtv slo poročila, so tam javno pred celo slovenijo priznali da podpirajo pedre, migrante in lezbače. Tudi ti to veš, samo ne boš nikoli tega priznal, ker ti je ispod časti, to je dejstvo. Potem pa iz nemoči zopet obračaš temo na tvojega Janšo. Boli mene džoko za tvojo sds in Janšo, ti že veš zakaj jih podpiraš in jim vsak dan pišeš hvalospeve in delaš reklamo. Tud to ni več nobena skrivnost, da si Janšev plačanec in ti dobro plača, da mu vsak dan delaš reklamo. Tudi to nas je večina že pogruntala. Tak kak si napisal enkrat hlapec vedno hlapec. To verjetno misliš na sebe, vedno Janšev hlapec in njegova ovčica to si ti Df-Janšev vojščak in njegov hlapec.

      0 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      01.12.2020 ob 11:52 gost

      Spet rabite celo večnost, da mi objavite komentar.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      01.12.2020 ob 18:20 Samuel Huxley gost

      Moja zadnja plača je bila 3200 USD za 18-urno delo na spletu. Prijateljica mojih sester že mesece v povprečju porabi 11 tisočakov in dela pribIIžno 26 ur na teden. Ne morem verjeti, kako enostavno je bilo, ko sem ga preizkusil. Potencial s tem je neskončen. To počnem .. www.maxjob3.com

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.