https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KULTURA

Drevi se začenja 17. Animateka-letos po spletu

30.11.2020 ob 17:00  

Zvečer ob 20. uri se bo s prvo projekcijo začel 17. mednarodni festival animiranega filma Animateka, ki bo letos potekal po spletu. Program je sestavljen iz sedmih celovečernih filmov, med njimi tri dokumentarne, in 252 kratkih filmov, večino njih pa si bodo lahko ogledali gledalci po vsem svetu. Festival se bo zaključil v nedeljo, ko bodo razglasili nagrajence.

Letos smo se navadili, da večino dogodkov spremljamo preko spleta in tako bo tudi z Animateko. Ob tem je programski direktor festivala, Igor Prassel, povedal: »Pripravljeni smo na ta eksperiment, globoko v sebi pa komaj čakamo na vrnitev v normalno.« Festivalski program bo predvajan preko spletne platforme Eventive.

Foto: kulturnibazar.si 

Tudi letos se bodo kratki animirani filmi potegovali za štiri festivalske nagrade. V glavnem festivalskem tekmovalnem programu, v programu Mladi talenti Evrope, v Slonovem tekmovalnem programu, svojega favorita pa bo izbralo tudi občinstvo. V glavnem tekmovalnem programu bo predvajana tudi slovensko-italijanska koprodukcija Vojna besed ali spoštljiva tišina? V režiji Lea Černica.

Foto: napovednik.com

Hrvaška na obisku

Poseben fokus bo letos namenjen hrvaškemu animiranemu filmu s programom Hrvaška na obisku. Ta je nastal v sodelovanju s Hrvaškim avdiovizualnim centrom. Rezident letošnje izdaje, ki podpisuje tudi letošnji festivalski plakat, je multimedijski umetnik, stripar, animator in lutkar Andrej Štular, ki je tudi eden od članov glavne mednarodne žirije.

Foto:kinodvor.org 

Poleg tekmovalnih filmov bo 17. edicija Animateke ponudila Svetovni jagodni izbor, v sodelovanju s festivalom Kinotrip pa že tretje leto Kinotripov svetovni jagodni izbor. Skupno bo letošnja Animateka ponudila 338 kratkih animiranih filmov in devet celovečercev, na spletni izdaji pa ne bodo prikazali celotnega programa. Retrospektivo Hrvaška na obisku bodo organizatorji zaradi omejitev avtorskih pravic in omejitev medija filmskega traku prikazali prihodnje leto v Slovenski kinoteki, dva celovečerca pa kasneje v redni distribuciji. S tem se bo festival vendarle podaljšal tudi v kinodvorane.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.