https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Za letošnje božično drevo izberite Slovensko

06.12.2020 ob 8:52  

Naravna, v Sloveniji pridelana okrasna drevesca so z okoljskega vidika najprimernejša, zato Zavod za gozdove Slovenije in kmetijsko ministrstvo spodbujata njihov nakup.


Letos morajo biti okrasna drevesca iz slovenskih gozdov med prevozi in prodajo označena z nalepko oranžne barve in z letnico 2020.

Pridobivanje okrasnih drevesc iz gozdnih površin usmerja Zavod za gozdove Slovenije (ZGS) na gozdu in naravi prijazen način, ki ne povzroča škode v gozdovih.

"Najpogosteje se za okrasna drevesca pridobivajo drevesca smreke, redkeje jelke in bora. Lastniki gozdov pridobijo nalepke na ZGS skupaj z odločbo, v kateri so zapisane usmeritve in pogoji za pridobivanje okrasnih drevesc iz gozda. Nadzor nad pridobivanjem okrasnih drevesc opravlja gozdarska inšpekcija.

Brez nalepke so na tržišču lahko okrasna drevesca iz uvoza, okrasna drevesca v lončkih ter drevesca drevesnih vrst, ki v naših gozdovih niso domača. To so na primer kavkaške jelke in srebrne oz. bodeče smreke. Ta drevesca pridejo na trg večinoma iz nasadov iz drugih držav in z vidika varstva gozdov, zlasti okrasne jelke, pridelane v državah severne Evrope, predstavljajo grožnjo slovenskemu gozdu. V Slovenijo lahko zanesejo bolezni, ki bi v primeru razširitve na rastoče jelke povzročile veliko škodo. Prodajalci morajo imeti pri sebi ustrezen dokument, ki dokazuje izvor drevesc, " poročajo na zavodu za gozdove Slovenije.

Poraba domačih okrasnih drevesc sicer pada, v daljšem obdobju je razvidno zmanjševanje povpraševanja po nalepkah. Lani je zavod lastnikom gozdov in lastnikom oz. najemnikom namenskih zemljišč za pridelavo okrasnih drevesc izdal približno 19.000 nalepk na podlagi 509 odločb o določitvi usmeritev in pogojev za pridobivanje okrasnih dreves. Največ okrasnih gozdnih drevesc na trg prihaja s kočevskega območja.

Po gozdnih robovih v bližini naselij zadnja leta opažamo vedno več odvrženih okrasnih drevesc. Prosimo, da odslužena drevesca razrežete in odložite v zabojnike za organske odpadke, ali pa jih skurite v pečeh. Odlaganje odsluženih okrasnih drevesc v naravo in tudi drugih organskih odpadkov iz vrtov namreč predstavlja nevarnost za vnos bolezni v gozd. Iz istega vzroka v gozd tudi ne sadimo odsluženih okrasnih drevesc iz lončkov.

Fotografije so simbolične

Ali s posekom smrečice za novoletni okras škodujemo naravi?

Ne. Te smrečice se pridobivajo iz zaraščajočih kmetijskih površin in površin pod daljnovodi, veliko smrečic pa tudi ob redčenju pregostega mladega gozda na pomlajenih površinah.

Vir naslovne fotografije: zgs.si

Vir fotografij: Pixabay

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      06.12.2020 ob 9:16 gost

      Imam dve umetni že 15 let in sta čisto dobri. Pa še nadležne iglice ne izpadajo. Raje se za hlodovino naj pobrigajo odgovorni, da ne bo noge dobivala. Vso lesno in pohištveno industrijo je naša desna banda s Pučnikom, Peterletom, Janšo, Bavčarjem, ............. uničila, 12 % slovenske zemlje z gozdovi, zgradbami, objekti, jezeri vred podarila Vatikanu desna " pomladna " banda. Cvrite se v peklu za svoja izdajstva.

      9 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        06.12.2020 ob 10:50 gost

        PRAV SO NAPRAVILI!!!!!!!!!!!!!! Tij drislavec nemaš pojma o politiki in gospodarstvu!!!!!!!!! Ka pa je te napravila Levoroka banda, ko je bila na oblasti???? NIČ Ker NIČ NE RAZMI SAMO GOFLJA---izprijenci! Lastnina se je morala vrniti lastniku!!!!!!!!Cvr se boš pa tij in tebi enaki----kreteni!

        1 9 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        06.12.2020 ob 11:09 gost

        SDS PEDERAST S SEDMIMI RAZREDI OSNOVNE ŠOLE. TAKI STE GLIH DOBRI ZA JANŠO IN CERKEV. BUNGA BUNGA - VLAKEC VOZI.

        7 0 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        06.12.2020 ob 11:15 gost

        10:50......... TRIČETRT TEGA, KAR JE CERKEV DOBILA, NI BILO NJENEGA. ALI SO KOMU PRODALI ALI JE BILO ŽE ZDAVNAJ DRŽAVNO. NITI ENA DRŽAVA RAZEN SLOVENIJE TEGA NI STORILA. TO JE BILA CENA, DA JE SLOVENIJA POSTALA SAMOSTOJNA DRŽAVA IN, DA SO NAS PRIZNALI. DESNI CUCEK PREBERI SI KAJ O TEM NA INTERNETU. DESNIČARJI STE V VSEJ ZGODOVINI BILI HLAPCI NEKOMU IN VEDNO BOSTE. ZA HLAPCE ROJENI, ZA HLAPCE VZGOJENI. VLAKEC PA VOZI.

        10 0 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      06.12.2020 ob 9:56 gost

      Vse požagati in podrejati to kar je zdravo. Budala nesposobna namesto ka bi naravo varovali in čuvali..kot punčico svojega očesa,,,. Nej mij rajši vse posekamo in prodamo. Ta vlada še svojo mater proda samo ka du si lejko talali bedaki desni pederski požegnjani z kokainom.

      8 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      06.12.2020 ob 10:10 Vojko gost

      mi bomo rajši izbrali madžarsko ker je baje to bolj po godi sedanji oblasti

      3 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      06.12.2020 ob 10:54 trimlini gost

      NA MADŽARSKEM JE RED!!!!! ZATO JIM JE DOSTI BOLJŠE! Samo nas poglejte kateri Orban pomaga mij imamo vam pa samo nekši levi obečavlejo tepa nič , nimacje ka jih volite! tam je prej tudi tak bilo zdaj pa je dosti boljše!

      1 13 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        06.12.2020 ob 11:04 Gost.sm gost

        Te pa cimprej kufre spakivaj in idi na Vogrsko,taksij butlov ne nucamo v SLO.Pa srecno pout brez povratka.

        12 0 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        06.12.2020 ob 12:00 AAAAAAAAAAA gost

        trimlini Zdaj si pa rejsan zmago na Madžarsken je red, tou ti je Janša pa Orban pravo?

        9 0 Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      06.12.2020 ob 12:44 gost

      Spet že Df smeti. Vsako novico obrne na politično temo glede Janše. Še morda kdo dvomi, da je DF največja Janševa ovca, njegov pisun in desna roka, skratka sdsovec, ki ima nalogo, da vsak dan piše o Janši in mu nabira točke. Gnus Df, govno Janševo, skup se bosta cvrla v peklu.

      4 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      06.12.2020 ob 13:19 gost

      Tij bedak kerumi je na Madžariji tak lepo gda buše ta selu ne pozabi pripomočke za pederske orgije žiti sebov. Pa še malo kokaina si daj požegnjati. Ka te no rit srbejla.

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      06.12.2020 ob 19:13 tony gost

      I started working online in past three months when the corona was at its peak and made a hand some package. I urge every one to try it when the second wave of corona is troubling our lives once again here is a link for information.... https://bit.ly/39JrDqt

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.