https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Velika konjunkcija Jupitra in Saturna, pojav le redko doživimo na nočnem nebu

20.12.2020 ob 16:00  

21. decembra se bo zgodila velika konjunkcija Jupitra in Saturna, ki se bosta na nebu navidezno približala. Ta pojav le redko doživimo na nočnem nebu. Srečanje bo mogoče videti s prostim očesom, veliko bolje pa je pojav opazovati skozi teleskop.


Veličastna konjunkcija obeh planetov se bo namreč zgodila 21. decembra 2020, ko ju bomo pol ure po Sončevem zahodu (že 16:45) lahko opazovali le okrog 6 ločnih minut narazen v istem polju teleskopa ali daljnogleda.

Foto: Pixabay

Srečanja Jupitra in Saturna se sicer dogajajo približno na vsakih 20 let, a tokratno srečanje je posebej zanimivo zaradi njune izjemne bližine, ko boste lahko opazovali hkrati kar oba plinasta velikana skozi teleskop ali daljnogled.

Foto: spika.si 

Taka bližnja konjunkcija, ko lahko kar s prostim očesom spremljamo kako Jupiter lovi gospodarja prstanov Saturna (Jupiter porabi za obhod okrog Sonca nekaj manj kot 12 let, Saturn pa nekaj manj kot 30 let), je veličastna vaja iz nebesne mehanike, ki jo za nas naredi vesolje in to kot zmeraj kar zastonj. Pomemben pogoj za opazovanje tega nebesnega dogodka je seveda jasno vreme.

Vir naslovne fotografije: spika.si

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      20.12.2020 ob 19:34 Luka gost

      Cudno pa če ste objavili da bo konec sveta kam gre ta svet

      4 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      21.12.2020 ob 4:01 Tita gost

      ja res cuda da so objavili da bo konec sveta no bomo vidli kaj bo res samo strah

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      21.12.2020 ob 12:59 Deneb gost

      Sej to je čist naraven pojav, nazadnje se je zgodil pred približno 400 leti. Nobenega konca sveta ne bo, samo zato, ker se Jupiter in Saturn poravnata z Zemljo, kar sicer imenujemo konjunkcija, bosta zaradi drugačnega odbojnega kota Sončeve svetlobe videti svetlejša in s tem bližja, vse to je samo navidezno. ;-)

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.