https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Prazniki so čas za ogled najlepših božičnih filmov

24.12.2020 ob 20:30  

V času koronavirusa, ko so naša življenja bolj ali manj omejena na dom, več časa preživimo tudi pred malimi zasloni. Praznični trenutki in mrzli zimski večeri so tako lahko priložnost za ogled najlepših božičnih filmov.


Nekaj predlogov, katere si lahko ogledate podajamo spodaj, med njimi pa so zajete tako večne klasike, kakor tudi nekatere malo manj znane a vseeno odlične božične zgodbe.

Sam doma – Home Alone (1990)

Verjetno ni človeka, ki si še ni ogledal filma Sam doma, kljub temu pa nam vedno znova za božične praznike pričara nasmeh na obraz.  Najbolj priljubljena sta prvi in drugi del, z Macaulay Culkinom v glavni vlogi. V prvem delu malega Kevina pomotoma družina pozabi doma, ko se odpravijo na božični izlet v Francijo, nato pa se mora v domači hiši zoperstaviti proti nerodnima  vlomilcema. V drugem delu Kevin pomotoma odleti v New York, kjer se s starima znancema zopet sreča.

Foto: Golden Age Cinema

Pravzaprav ljubezen - Love Actually (2003)

Priljubljena romantična komedija govori o dveh različnih vidikih ljubezni na primeru desetih nepovezanih parov. Komedija je vsekakor prava izbira za ljubitelje filmov, kot so Notting Hill ter Štiri poroke in pogreb. Med drugim igrajo: Keira Knightley, Hugh Grant, Alan Rickman, Emma Thompson, Liam Neeson, Colin Firth.

Foto: Vinyl Reviews

Last Christmas (2019)

Konec lanskega novembra je izšla romantična komedija, ki so jo navdihnili ritmi Georgea Michaela. V glavnih vlogah sta zaigrala Emilia Clarke (Igra prestolov) in Henry Golding (Milo za drago, Crazy Rich Asians). Zgodba govori o Kate, ki dela v trgovini z božičnimi okraski. Njeno življenje je polno slabih odločitev, vse dokler ne sreča Toma, ki se zdi predober, da bi bil resničen. 

Foto: Kolosej

Čudovito življenje - Its a Wonderful Life (1946)

Čeprav gre za film iz leta 1946, še vedno velja za eno najlepših božičnih zgodb vseh časov. Glavno vlogo je odigral James Stewart, zgodba pa govori o Georgu Baileyu, ki se na božični večer obupan odloči za samomor. Pred skokom v deročo reko ga reši angel, ki mu pokaže svet, kakršen bi bil brez njega. George  vstopi  v namišljen svet, kjer se z občutki krivde sooča s tragičnimi posledicami tega da več ne obstaja. Na koncu ugotovi, da ima njegovo življenje vendarle nek smisel in se srečen vrne v objem domače družine.

Foto: EPA

Pisma sv. Nikolaju (2011)

Romantični film slovenskega režiserja Mitje Okorna govori o zgodbah številnih ljudi v Varšavi, ki vsak na svoj hudomušen način iščejo upanje in ljubezen. Policist se skuša pobotati z družino, radijski voditelj s pomočjo sina išče ljubezen, poslovnež priskoči na pomoč osiroteli deklici, razuzdani bahač preoblečen v Božička pa lovi mladega tatiča. Drobna naključja in kanček božičnega čudeža združijo njihove usode.

Foto: Kolosej

 Počitnice - The Holiday (2006)

Romantična komedija govori o Američanki Amandi in Angležinji Iris, ki si delita enake težave, saj sta tik pred božičnimi prazniki ostali sami. Da bi ušli turobnim mislim in spremenili okolje, se prijavita na program izmenjave hiš med prazniki. Iris prične takoj uživati v razkošnem Amandinem stanovanju v središču ameriškega velemesta, družbo pa ji dela tudi zabavni Miles. Medtem se mora Amanda še močno prilagoditi življenju na pustem angleškem podeželju, toda očarljivi Graham ji predstavi pozitivne lastnosti novega okolja. Igrajo: Kate Winslet, Cameron Diaz, Jude Law, Jack Black.

Foto: IMDB

Veseli božič - Joyeux Noel (2005)

Zgodovinska drama, ki je prepletena z grenkosladkim humorjem, je bil posneta po resničnih dogodkih. Prva svetovna vojna na bojišče privede zelo različne može, kot so: berlinski operni tenorist, angleški duhovnik, njegov mladi pomočnik ter poročnik, čigar noseča žena je na sovražnikovem ozemlju. Leta smrti, bolezni in mraza v strelskih jarkih, ki ga presega zgolj sovraštvo do vojakov iz nasprotnega tabora, nekega božičnega večera prekine spontano premirje, med katerim obe strani odložita orožje in si sežeta v roke. Igrata Diane Kruger in Benno Fürmann.


Foto: IMDB

Božična zgodba -  Scrooged (1988)

Komedija z Bill Murrayem na čelu je priredba Charles Dickensove Božične zgodbe. Zgodba govori o egositičnem televizijskem direktorju Franku, ki ne mara božičnega prazničnega vzdušja. Na božični večer odpusti sodelavca, takrat pa ga obiščejo duhovi, ki mu pokažejo preteklost, sedanjost in prihodnost. Spozna, da se njegovo življenje mora spremeniti.

Foto: IMDB

Klaus (2019)

Animirani film je v poplavi božičnih filmov, nekaj novega in drugačnega, hkrati pa tudi zabavnega. Zgodba govori o poštarju po imenu Jesper, ki se odpravi v oddaljeno vasico na skrajnem severu, kjer dostavi pošiljko. Tam se spoprijatelji s skrivnostnim izdelovalcem igrač, Klausom, skupaj pa začneta deliti darila. Dokažeta, da lahko tudi najmanjša oblika prijaznosti spremeni življenje. Po mnenju kritikov ena najlepših zgodb zadnjih let, ki jo zaznamuje tudi poseben slog animacije.

Foto: IMDB

Čudež na 34. ulici - Miracle on 34th Street (1994)

Družinska božična klasika v kateri morata odvetnik in šestletna deklica dokazati, da je simpatični stari gospod, ki dela v veleblagovnici, pravi Božiček. Šestletna Susan Walker sicer ne verjame v čudeže in ne v Božička, toda na tokratni praznični dan bo dobila najbolj dragoceno darilo na svetu, v nekaj, kar bo lahko verjela. Igrajo: Richard Attenborough, Mara Wilson, Elizabeth Perkins in Dylan McDermott.

 

Foto: IMDB

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      25.12.2020 ob 11:01 gost

      Kaki filmi saj pa na televiziji vrtijo 30 lejt ene in iste filme. Keri so že oksidejrali kino pa je zaprto kjer bi si kaj pametnega lahko pogledali.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.