https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

KRONIKA

Poslovila se je Karolina Kolmanič

10.12.2020 ob 18:55  

V 91. letu starosti je umrla pisateljica in prevajalka Karolina Kolmanič, rojena v Lomanošah v občini Gornja Radgona. Je avtorica številnih romanov, povesti, kratke proze in zbirke dramskih besedil, številni pa so jo poznali tudi kot učiteljico.

Kolmaničeva je avtorica več kot dvajsetih knjig proze (romanov, povesti in kratke proze) in zbirke dramskih besedil. Končala je učiteljišče v Mariboru in doštudirala na Višji pedagoški šoli v Ljubljani iz slovenščine in nemščine. Poučevala je na osnovnih šolah v Kuzmi, Gederovcih in na Osnovni šoli II v Murski Soboti.

Njene prve knjižne objave segajo v šestdeseta leta, leta 2000 pa je izdala svoj avtobiografski roman Ni sonca brez senc. V študijah in spremnih besedah o njenem opusu je mogoče zaslediti, da je pri pisanju izhajala iz osebnih izkušenj. Pisala pa je za vse generacije.

Bila je tudi dolgoletna mentorica Bralne značke. Leta 2018 je bila v Pokrajinski in študijski knjižnici v Murski Soboti prvič podeljena bralna značka, poimenovana po njej. Bralna značka je namenjena odraslim z motnjami v duševnem razvoju, ki težje berejo in težje razumejo prebrano. Avtorica je gojencem pomurskih varstveno-delovnih centrov hkrati pomagala napisati tudi samostojno zgodbo z naslovom Tu je doma ljubezen, ki so jo izdali v knjigi.

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.